GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burna rasprava na okruglom stolu o dodjeli novca neprofitnim medijima

Burna rasprava na okruglom stolu o dodjeli novca neprofitnim medijima
NEPROFITNI MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2015 / 22:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan F. Živković izjavio je u srijedu na tribini o natječajima Ministarstva kulture za neprofitne medije, da su kriteriji za dodjelu državnog novca medijima određeni na 'najdemokratičniji i transparentan način' te je odbacio optužbe da su neki članovi povjerenstva koji su donosili odluke, bili u sukobu interesa.
Tribina je održana u Novinarskom domu s temom 'Dijeli li Ministarstvo kulture portale na vaše i naše i koji su vaši, a koji naši', u organizaciji Ogranka HND-a internet novinara Zagreba kojem je predsjednik Tomislav Galović, urednik portala dalje.com. Sudjelovali su, uz ostale,  Maja Hrgović s portala Arteist, Igor Tabak s portala Obris i Nenad Bartolčić s portala Moderna vremena koji nisu prošli na natječaju Ministarstva kulture.

Oni su iznijeli niz primjedbi na natječaj i dodjelu novca, navodeći primjere nedosljedne primjene kriterija, kao i primjere mogućeg sukoba interesa i političkog pogodovanja u dodjeli subvencija, što je naročito isticao Tomislav Galović.

 S druge strane, Goran Borković s portala Forum tm. kojem je nakon natječaja Ministarstva kulture odobrena dodjela bespovratnih 250.000 kuna, napustio je tribinu nakon žučne rasprave zbog, kako je ocijenio, neprimjerenog načina na koji je moderator postavio pitanje o 'tajni uspjeha', a istaknuo je i nezadovoljstvo što je bio najavljen kao gost tribine i prije nego što je potvrdio svoj dolazak.

 Tribinu je napustio i Boris Postnikov iz Ministarstva kulture revoltiran upadicama kojima je Tomislav Galović prekinuo njegovo izlaganje.

 Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković rekao je kako ne postoje 'vaši i naši portali' te da HND ne sudjeluje u radu povjerenstva koje je dodjeljivalo novac.

 Predsjednik Sindikata novinara Anton Filić istaknuo je opasnost isticanja 'vaši i naši portali', ustvrdišvi da će uvijek biti nezadovoljnih kada je u pitanju dodjela novca.

 Na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, Ministarstvo kulture RH je krajem rujna za dodjelu bespovratnih sredstava odabralo 20 medija, od čega 17 postojećih i tri nova medija, koji su se, kako se navodi u odluci, istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, planom rada, utjecajem  i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora.

 U sklopu drugog kruga javnog poziva, koji je trajao od 29. srpnja do 7. rujna, 46 medija bilo je pozvano dostaviti dodatnu dokumentaciju.

 Prihvativši prijedlog povjerenstva, Ministarstvo kulture je u drugom krugu za financiranje odabralo 17 postojećih neprofitnih medija, od kojih za najvišu podršku, u visini 250.000 kuna godišnje, pet najbolje plasiranih medija – Forum.tm, H-alter.org, Lupiga.com, Treći sektor – Civilno društvo na malom ekranu (televizija), i Kulturpunkt.hr; za srednji iznos od 170.000,00 kn, pet medija – RAD., Bilten.org, VoxFeminae.net, Crol.hr i Tris.com.hr, dok je za sredstva u visini 70.000,00 kn odabralo sedam medija - Slobodni Filozofski, Portal Stav, Nepokoreni grad/Radio borba, TV emisiju Cenzura, Radio Student, Libela.org i Muf.com.hr.
Tagovi: neprofitni mediji, Tomislav Galović, Goran Borković, Saša Leković, Igor Tabak, Nenad Bartolčić, Forum.tm
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE