GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Nikad neće biti naplate mostarine na Pelješkom mostu

Butković: Nikad neće biti naplate mostarine na Pelješkom mostu
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2021 / 20:10
Autor: SEEbiz
BRIJEST - Večeras će se spojiti zadnji segment Pelješkog mosta, a ministar prometa Oleg Butković već je stigao na gradilište u mjestu Brijest. Tamo je, zajedno s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem komentirao sve oko mosta koji će povezati Hrvatsku.

- Osjećamo se svi ugodno i sretno i zadovoljno jer je ovo veliki dan. Spaja se hrvatski teritorij nakon više od 300 godina, a spajamo i Pelješki most, jedan od najvećih mostova u Europi. Znamo što on znači za Hrvatsku. Bilo je objektivnih razloga zašto nije izgrađen do sada, znamo da je 2009. došla velika financijska kriza. Europski fondovi su nam omogućili da gradimo velike infrastrukturne projekte, jedan od njih je i Pelješki most, a 85 posto su bespovratna sredstva. Nije to samo most, to je 30 kilometara pristupnih cesta. Nakon današnjeg svečanog obilježavanja spajanja hrvatskog teritorija radovi će se nastaviti dalje. Ići će se na dovršetak mosta i pristupnih cesta, a iduće godine prije turističke sezone ćemo ga otvoriti i pustiti u promet, rekao je Butković za RTL.

Butković je rekao da bi iduće godine u lipnju trebali biti napravljeni svi radovi.

- Neće biti naplate cestarine i mostarine nikada. To je bio uvjet kod europskog financiranja. Hrvatske ceste će upravljati mostom, održavati ga i nikakvih problema oko toga neće biti. Nakon ovoga se projekt privodi prema kraju', rekao je ministar.

Dodao je i da večeras stiže premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara.

- Red je da je tu predsjednik Vlade, najodgovorniji je i najzaslužniji jer je pomogao u ključnim trenucima. Imali smo određenih problema s BiH i onda je trebalo, budući da je bilo EU financiranje osigurano, razgovarati s Europskom komisijom da se to ne zakomplicira, predsjednik je dao ruke. Operativno smo se bavili tim projektom najviše i da to ovako veličanstveno izgleda.

Šef Hrvatskih cesta Škorić je otkrio zašto se most spaja baš u ponoć.

- Razlozi su tehničke prirode. Znamo i sami da su temperaturne oscilacije važne kod gradnje ovakvih elemenata jer postoje oscilacije u materijalu. Iskustvo dosadašnje je da od 23 do 24 sata da je ta temperatura najoptimalnija za izgradnju', naveo je Škorić i dodao da je sam projekt izazovan i složen.

Naveo je da je plan da se do konca lipnja iduće godine završe pristupne ceste.

- Ne volim govoriti pristupne ceste jer se radi o jedinstvenom projektu cestovnog povezivanja južne Dalmacije. To je 32 kilometra složene prometnice. Kada govorimo o mostu govorimo o 2,4 kilometra. Radi se i most preko Malostonskog zaljeva, koji je blizu 500 metara duljine, 4 velika tunela. Jako je složen projekt. Kada govorimo o pomaku, nakon 300 godina povezivanja Hrvatske hoće li biti nešto šest mjeseci prije ili kasnije na ovakvom projektu, a znamo i sami da smo imali problema s javnom nabavom i da je bilo niz žalbi te da je bio covid, tih šest mjeseci neće biti problem. Žao mi je, ali očekujem razumijevanje za to.

Tagovi: Oleg Butković, Pelješki most, josip Škorić, Hrvatske ceste, China Road and Bridge Corporation, Strabag, Avax, pristupne ceste
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE