GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Interventni uvoz ruskog cjepiva bit će moguć ako je dokumentacija u redu

Capak: Interventni uvoz ruskog cjepiva bit će moguć ako je dokumentacija u redu
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, govoreći o mogućnosti samostalnog uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku, da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu, piše hrt.hr.

Upitan hoće li se, nakon što je Hrvatska dobila zatražene dokumente, ići u samostalni uvoz ruskog cjepiva, Capak je rekao da mogućnost interventnog uvoza postoji te da je korištena u mnogo slučajeva kad nismo imali potreban lijek ili cjepivo.

- Situacija se mijenja iz dana u dan, nitko ne može znati što će biti sutra, rekao je Capak.

- Naravno da bi bilo najbolje da EMA napravi evaluaciju, što se nadamo da će biti relativno brzo ako će ruska strana surađivati i dopustiti da se pregledaju pogoni i sva dokumentacija, da se dostavi sva potrebna dokumentacija, što bi moglo biti relativno brzo. Ali Hrvatska ima tu mogućnost da interventno uveze neki lijek. Jučer je bila nedjelja, nemam sve informacije, danas ćemo saznati što je sve od dokumentacije došlo, rekao je Capak, dodavši da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu.

Capak je rekao i kako očekuju da će u drugom kvartalu isporuke biti puno veće, iako AstraZeneca, na koju smo odigrali najjače karte, opet najavljuje da neće biti isporučene najavljene količine.

- Pfizer najavljuje nešto veće količine. Mi smo u međuvremenu uzeli još takozvane dodatne doze, top up doze, sad razgovaramo o super top up dozama, dakle, doći ćemo skoro do 3 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, rekao je Capak.

Capak je također rekao da je najveća greška bila što su vjerovali farmaceutskoj industriji, u količine i vrijeme registracije koje su obećavali. Informacije su upućivale na to da će prvo cjepivo biti AstraZenecino te da odmah na početku možemo dobiti velike količine i tu smo pogriješili, dodao je.

- Druge zemlje kojima očito nije bio bitan novac niti cijena su išle u maksimalne količine i za druga cjepiva koje smo mi mislili da nam neće trebati, s obzirom na to da smo naručili AstraZenecu, ali svejedno smo uzimali i druga cjepiva, ali ne u toliko velikim količinama, rekao je Capak.

- Sad se traži od EU-a da razmisli o tome kako da tu fleksibilnost slomi i da se pravednije raspodijeli ovo što je EU ugovorio, dodao je.

Vanjskopolitički analitičar Marinko Ogorec rekao je kako se pokazuje da je cjepivo postala prvorazredna strateška stvar u svijetu.

- Što se tiče Europske unije, ona je očito zakazala. Nije prvi put da je zakazala, rekao je Ogorec, dodavši da se kad god dođe do krize vidi da je Europa konglomerat starih nacionalnih država te da svaka država počne štititi svoje interese.

Također je rekao da se zemlje Višegradske skupine sve više osamostaljuju u tom segmentu te naručuju rusko i kinesko cjepivo. Ogorec je istaknuo i kako je Rusiji i Kini cjepivo svojevrsni oblik geostrateškog pozicioniranja.

Tagovi: Krunoslav Capak, rusko cjepoivo, Sputnjik V, AstraZeneca, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE