GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cappelli: Ako i bude nešto od turizma, bit će kolovozu i rujnu

Cappelli: Ako i bude nešto od turizma, bit će kolovozu i rujnu
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Novi list
INTERVJU - Nitko nema hrabrosti prognozirati kako će izgledati ovogodišnja turistička sezona.

Turizam se prvi našao na udaru ove nezapamćene krize koja je pogodila sve njegove segmente. Trenutno je osnovni cilj svih opstati i preživjeti ovu godinu. Hoće li biti turističke aktivnosti ili ne, trenutno se nitko ne usudi prognozirati, svi se nadaju da će se uloviti barem nešto, a u najavi su i neke mjere i upute što će se i kako morati poštovati, govori ministar turizma Gari Cappelli.

Kad, odnosno ako se mjere popuste, na koji način će se pokretati poslovna aktivnost?

- U nadolazećem tjednu znat ćemo po sektorima što se prvo može pokrenuti i na koji način. U ovom trenutku smatramo da se prvi turistički promet može pokrenuti u segmentima koji su ustvari izoliraniji, a to su, primjerice, kuće za odmor, dakle, privatni smještaj, potom smještaj u manjim sredinama ili van većih i urbanih destinacija, kao i nautika koja ima itekako mogućnost da uz korektne cijene može omogućiti da se nešto odradi. Tu su, recimo, i kampovi... Dakle, sve ono što je bliže prirodi, što ipak omogućava određenu socijalnu distancu i smanjenje kontakata s drugim ljudima. Ipak, osnovni preduvjet nam je otvaranje unutarnjeg prometa i pitanje granica, posebno prema nama bitnim autodestinacijama. U konačnici, mi i dalje imamo objekte koji rade poput nekih hotela.

Uz ostalo ćemo dati prijedlog i za hotele u kojima bi za goste bile otvorene svaka treća ili četvrta soba. S time da bi nakon odlaska gostiju one ostajale nekoliko dana prazne kako bi ih se dovoljno dobro, sukladno preporukama epidemiologa očistilo i dezinficiralo. U to vrijeme koristio bi se dio soba koje su dotad bile prazne, dakle, u svakom trenutku bi na raspolaganju bila trećina ili četvrtina kapaciteta. Uglavnom, morat će se puno raditi na sigurnosti. Jedan od naših prijedloga će biti i da se među prvima otvore turističke agencije u kojima sigurno neće biti navale i ne vidim problem da bi turisti jedan po jedan mogli ulaziti u njihov prostor. Ili u turističke zajednice. Također, moramo biti svjesni da, kada se stvari pokrenu, u restoranu neće za stolom moći biti pet ljudi, već dvoje, da neće biti svaki stol na raspolaganju, već svaki drugi ili treći. To su sve prijedlozi koje sada stavljamo na papir i u kratko vrijeme sjedamo s epidemiolozima kako bismo vidjeli što se i kako može napraviti. Realnost je da će biti dobro da bilo što pokrenemo. Ali vidim da je struka na to pozitivno reagirala i želi razgovarati da se barem nešto pokuša odraditi. U tom smislu ćemo u roku nekoliko dana prema Vladi poslati naš prijedlog, kaže ministar turizma Gari Cappelli u intervjuu za Novi list.

Radili ste analize vezano za pad prometa od 60, potom 75 i u najgorem slučaju većem od 90 posto. Iako je trenutno bilo što prognozirati kao gledati u kristalnu kuglu, što su Vaša eventualna očekivanja?

- Držimo se da je trenutno možda najrealniji pad od 75 posto. Dakle, da bismo mogli ostvariti 25 posto ili manje lanjskih aktivnosti. Nisam zloslutan, ali kao što je premijer rekao, želimo vrlo jasno i otvoreno nastupati. Prema tome, vrlo otvoreno, ako i očekujem poslovnu aktivnost, onda je očekujem tek nakon 1. kolovoza, i to prvenstveno na domaćem tržištu, a bit će dobro ako bude uopće stranih gostiju. Svakako najviše interesa imat će strani vlasnici kuća i plovila na Jadranu, da li su to Austrijanci, Slovenci, Nijemci, Mađari ili Česi. Oni će se prvi gledati »probiti« nekako do Hrvatske. Informacije s terena, konkretno iz marina, kazuju da su strani vlasnici davali naloge da im brodove izvuku van i pripreme za plovidbu kao da će doći na Jadran. A možda se nešto pozitivno može odraditi i kod čarteraša. Naime, gost s automobilom dođe direktno u marinu, na brod, i ne mora uopće više ući ni u jednu marinu. Ali sve to jasno, ovisi i o drugim zemljama i njihovim pravilima o izlaska iz zemlje, povratku u zemlju i slično. Na to ne možemo utjecati, ne gajim tu neke iluzije.

Ovih dana govorili ste kako se ustvari ove godine ipak najviše očekuje od domaćih gostiju, jasno, ako se dozvoli kretanje ljudi.

- Kod domaćih gostiju smo u 2019. imali oko 2,2 milijuna dolazaka u komercijalnom smještaju i iz ovih podataka se vidi da je postotak udjela domaćih gostiju ipak bio nezanemariv, oko 12 posto. Ako govorimo o turističkim noćenjima, govorimo o nekih 7,3 milijuna komercijalnih noćenja domaćih gostiju. Jasno, u kampovima ih je, primjerice, bilo malo, oko četiri posto, dok ih je najviše zabilježeno u obiteljskom smještaju.

Koje mjere pripremate za domaće goste? Spominje se reprogram Cro kartice?

- Kroz Cro karticu, koja je nešto što smo već u prijašnjim okolnostima pripremili, a sada ćemo je reprogramirati, pokušat ćemo pomoći domaćem tržištu. Dakle, kartica je već gotovo spremna kako bi, recimo od srpnja mogla biti u upotrebi. Naime, realno teško je da će prije toga išta krenuti, mnogo je realnije govoriti o kolovozu i rujnu što se tiče domaćih gostiju. No, kartica će u svakom slučaju biti spremna. Reprogramirat ćemo je, tako da će je biti moguće koristiti u restoranima, hotelima, privatnom smještaju, kao i agencijama. Dakle, i agencije će moći raditi određene programe, jasno za Hrvatsku. Cro karticu će biti moguće koristiti izričito za plaćanje u Hrvatskoj, a ne za plaćanje aranžmana za inozemstvo.

Kada govorimo o mjerama, koliko je rasterećenje sektora turizma kroz dva kruga mjera pomoći gospodarstvu koje je donijela Vlada?

- Teško je reći koliki dio otpada na sam turizam s obzirom na to da se radi o horizontalnim mjerama koje obuhvaćaju i druge djelatnosti. Ako uzmemo primjerice mjeru Stalni sezonac, koja će dalje ići 3 plus 3 mjeseca, govorimo oko 11 milijuna kuna za samo mjesec dana. Dakle, svi koji su trebali početi raditi 1. travnja jer im je isteklo 6 mjeseci na Zavodu, dobivaju još tri mjeseca to pravo, pa onda vjerojatno, ako bude potrebno, i još tri mjeseca. Bilo je puno pitanja oko mjera za očuvanje radnih mjesta. Svi oni poslodavci koji su dali otkaze stalnozaposlenima, pa kad su vidjeli da je mjera od četiri tisuće kuna plus rasterećenje davanja na plaću, jako dobra, tražili su da li mogu te ljude vratiti u radni odnos. Rekli smo da mogu, s time da ljudi moraju dobiti ugovore za stalno. Dakle, omogućili smo im da vrate ljude što je posebno važno. Inače, praktički cijeli turizam je pod mjerama za očuvanje radnih mjesta jer je jednostavno pad veći od 50 posto. To je jedna mjera koja je najviše napravila za spas turizma jer ne samo da nema prometa, već imamo i zabranu rada. Od mjera, tu su još i odgoda isplata stipendija za učenike i studente za tvrtke. Mi, naime, i dalje isplaćujemo naš dio, ali hotelijeri sada ne moraju. Potom mjere oko koncesije na turističko zemljište u kampovima i druge.

Mnogi će reći da je obiteljski smještaj možda i najranjiviji u ovoj situaciji. Iako je teško bilo što prognozirati, što očekujete, kako će se ovaj segment održati?

- Po meni su privatni smještaj, nautika i kampovi nešto što bi se prvo trebalo pokrenuti. Gosti će kada se odluče na dolazak, prije svega gledati na sigurnost, izoliranost, kvalitetu. I stranci koji će dolaziti, odnosno ako budu dolazili s obzirom na zabrane prelaska granica, prvenstveno će tražiti sigurnost. Dakle, vrlo će bitan biti pristup održavanju, odnosno čišćenju i dezinfekciji, morat ćemo dati dodatnu sigurnost gostu da je taj apartman ili ta kuća za odmor pripremljena sukladno nalozima epidemiologa. Morat će imati dodatnu karticu, odnosno oznaku, kartončić na dva ili tri jezika da je dezinfekcija zbilja napravljena prema naputku stručnih službi. Taj kartončić će biti u apartmanu i na njemu ćemo potpisom garantirati da je sve odrađeno kako treba.

Fotografija: Ministarstvo turizma

Tagovi: Gari Cappelli, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Cro kartica, Hrvatska turistička zajednica, Kristjan Staničić, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE