GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cappelli najavio otvaranje granice i za Slovake, Čehe, Mađare i Austrijance

Cappelli najavio otvaranje granice i za Slovake, Čehe, Mađare i Austrijance
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 20:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar turizma Gari Cappelli najavio je u srijedu da će Hrvatska 29. svibnja otvoriti granicu za građane Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije, a prije toga će biti objavljena i aplikacija koje će omogućavati brži protok kroz granicu.

Cappelli je to izjavio u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU-a, druge održane u zadnjih mjesec dana u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Kazao je da kada postoje slične epidemiološke situacije u pojedinim zemljama, po principu nediskriminacije, bilateralno će se dogovarati i mogućnost otvaranja granica.

"Mi smo sa Slovenijom imali taj dogovor i to za početak funkcionira", kaže Cappelli te najavljuje da će se s 29. svibnjem isto napraviti i s još četiri -pet zemalja, oko čega se detalji još dogovaraju, a to će uključivati Slovačku, Češku, Mađarsku i Austriju.

"Da građani iz tih zemalja, iz gospodarskih razloga, vlasnici kuća, brodova i slično, mogu doći u Hrvatsku, slično kao i Slovenci, bez da budu u karanteni", pojasnio je Cappelli.

S otvaranjem prema tim zemljama srednje Europe, još uz Njemačku te kasnije Poljsku, Hrvatska zaokružuje više od 60 posto svog ukupnog turističkog prometa, navodi Cappelli, dodajući da se za kasnije eventualno mogu očekivati i gosti iz Italije.

Pritom napominje da su svi suglasni da zemlje idu u bilateralne dogovore oko dolazaka turista, a kaže da većina zemalja EU-a najavljuje labavljenje u turističkom i ugostiteljskom sektoru do 15. lipnja.

Najavio je i da ministarstva uprave i turizma, zajedno s MUP-om, pripremaju i internetsku aplikaciju za što brži protok građana kroz granicu i olakšavanje kontrole, a bit će gotova prije 29. svibnja. Izradit će se za ulazak u Hrvatsku, a bit će ponuđena i drugim zemljama.

Paket Komisije za oporavak gospodarstva 27. svibnja

Na sastanku ministara turizam su između ostalih sudjelovali i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton te povjerenica za transport Adina-Ioana Valean, u kontekstu toga da su krizom zbog koronavirusa najviše pogođeni turizam i promet.

Objava prijedloga mjera Komisije za oporavak europskog gospodarstva očekuje se 27. svibnja , kada bi se trebalo znati i koliko će koja zemlja dobiti sredstava, pa tako i Hrvatska, pa će i znati koliko će se moći pomoći i tim dvama sektorima.

Naime, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi eura za najteže pogođene regije i gospodarske sektore u Uniji. Pritom se radi o financijskoj pomoći a ne kreditu, a Komisija bi tu svotu trebala prikupiti preko zajedničkih obveznica.

Raspravljano i o vaučerima

Europski ministri turizma na sastanku su raspravljali i o pitanju vaučera, a oko toga nije postignut konsenzus, pri čemu jedan dio zemalja podupire njihovo uvođenje.

"Tu smo još bili na neki način u raskoraku, to će se u još ovih tjedan do dva raspravljati i onda donijeti neki zaključci na temelju kojih ćemo zauzeti zajednički stav", izjavio je Cappelli.

Naime, Komisija je nedavno objavila da ostaje pri stajalištu da se moraju štititi prava potrošača koja predviđaju da se za otkazane letove mora vratiti novac ako putnik na tome inzistira, s tim da je dopušteno ponuditi vaučer ali samo ako na to putnik pristaje.

Također, Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte budu dovoljno atraktivni kako građani ne bi inzistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje neupitno pravo.

Na upit novinara o sutrašnjem prosvjedu Inicijative povremenih prijevoznika i Glasa poduzetnika na Markovom trgu, Cappelli kaže da je izričito od 15 leasing kuća tražio da izađu u susret prijevoznicima te da oni imaju njegovu punu njegovu podršku, a izvijestio je i kako je udruge koje pokrivaju sektor prijevoza pozvao na razgovor koji bi se trebao održati sutra.

Cilj je, kaže Cappelli, zauzeti zajednički stav prema leasing kućama i bankama "da još jednom inzistiramo da pomognu", dodajući kako je prijevoznicima leasing upravo i najveći uteg.

Na jučerašnji sastanak u organizaciji udruge Glas poduzetnika i Inicijative povremenog prijevoza putnika o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli povremeni prijevoznici, u utorak su došli samo predstavnici tri leasing društva i Hanfe, a nitko iz pozvanih ministarstava, pa su iz Inicijative najavili novi prosvjed za četvrtak.

Inicijativa od banaka i leasing društava traži moratorij na kredite i leasinge na rok od najmanje 12 mjeseci s otpisom kamata, ali i bespovratna sredstva iz fondova EU za spas branše, kao i produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna 3 mjeseca za te djelatnosti i ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja epidemije. Žele i da im se kamate na kredite otpišu ili smanje na razinu od 0,5 do 1 posto, sa sadašnjih 4 posto.

Tagovi: Gari Cappelli, hrvatski turizam, otvaranje granica, austrijski turisti, Austrija
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Mali promet i negativno kretanje indeksa
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je poražavajuće mali promet i negativno kretanje indeksa.

Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blagi pad indeksa, u fokusu dionica HT-a
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna indeksi su blago oslabili, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu investitora bila je dionica HT-a, kojom je u blok prometu ostvareno 16,3 milijuna kuna.
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar stabilan, trgovci na oprezu uoči sjednice Feda
LONDON - Dolar je u ponedjeljak bio stabilan na međunarodnim tržištima valuta, odražavajući oprez trgovaca uoči sjednice američke središnje banke unatoč porukama dužnosnika da je prerano za raspravu o ublažavanju monetarnih poticaja u koronakrizi.
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
NAVIKE
Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića
ZAGREB – Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.
Paulovnija: Drvo koje donosi brzu zaradu od čak 50.000 evra
PRILIKA ZA ZARADU
Paulovnija: Drvo koje donosi brzu zaradu od čak 50.000 evra
KRAGUJEVAC - U Srbiji je sve popularnije uzgajanje brzorastućeg drveta paulovnije, koje važi za biljku koja donosi brzu zaradu od čak 50.000 evra. Nedavno su se pojavile i prve plantaže ovog drveta, gde su se proizvođači ozbiljno posvetili uzgajanju, kažu upućeni. Uzgajivača paulovnije, drveta koje raste šest puta brže od hrasta, najviše ima u Šumadiji, naročito okolini Kragujevca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE