GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki turisti u Hrvatskoj odmah iza Nijemaca i Slovenaca

Češki turisti u Hrvatskoj odmah iza Nijemaca i Slovenaca
STRANI TURISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2022 / 23:18
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Već lani i preklani tržišta Srednje Europe dala su velik obol spašavanju turističke sezone pa su tako, primjerice, Poljaci u nekim destinacijama doista bili slamka spasa.

I ove godine u srpnju su Poljska i Češka među prva četiri turistička tržišta, s tim da je Češka bila treće najjače strano tržište s rastom od čak 17 posto u odnosu na lani. Poljska je, pak, pala na četvrto mjesto, što je očito posljedica rata u susjednoj Ukrajini.

Sve u svemu, Češka je pokazala da ima i dalje potencijal rasta dolazaka čeških gostiju u Hrvatsku. Komentirajući što je utjecalo na takav velik rast turističkog prometa iz Češke u srpnju, Dubravko Miholić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Pragu, kazao je da su pozicija Češke kao trećeg tržišta u srpnju te ostvareni rast, posljedica snažne marketinške i PR kampanje, te događaja koje su održali u Pragu ovog proljeća uz sudjelovanje ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i direktora HTZ-a Kristjana Staničića. Također, Česi koji putuju s djecom najčešće kreću na odmor nakon posljdnjeg dana školske godine, a koji je bio 1. srpnja, te su 6. i 7. srpnja praznici u Češkoj, tako da prva dva tjedna srpnja predstavljaju vrhunac sezone u Češkoj za ljetni odmor, piše Novi list.

Konačno je stiglo rješenje za prostatitis - student pronašao metodu koja rješava vaše probleme s prostatom u tjedan danaKonačno je stiglo rješenje za prostatitis - student pronašao metodu koja rješava vaše probleme s prostatom u tjedan dana

– Hrvatska je već dugi niz godina destinacija broj jedan za ljetni odmor Čeha, te brojni poznati Česi ljetuju u Hrvatskoj, uključujući i češkog premijera Petra Fialu koji je svoj odmor najavio i obrazložio u intervjuu tjedna na TV-u, Facebooku, Instagramu… Potražnja za putovanjima ove godine je ogromna i last minute aranžmane je gotovo nemoguće pronaći, te češke agencije bilježe da ljudi imaju novac i žele ga potrošiti, kupuju aranžmane unaprijed, a istovremeno puno češće biraju luksuznije i skuplje aranžmane nego prije pandemije. Hrvatska se prodaje dobro ukoliko nemaju overbuking od hrvatskih partnera. Hrvatska ostaje i dalje najpopularnija, pa neke češke agencije javljaju da su već sada prodale više putovanja na hrvatski Jadran nego u cijeloj sezoni 2019., kazao je Miholić.

Dodao je kako su, prema podacima čeških turističkih agencija, među ostalim najpopularnijim destinacijama i Grčka, Turska, Italija, ali i Bugarska ili Španjolska.

– Struktura gostiju koji dolaze u Hrvatsku se dijelom promijenila te bilježimo sve veći udio gostiju veće platežne moći koji biraju hotele i kampove s 4 i 5 zvjezdica, što je bio i jedan od glavnih ciljeva HTZ-ove kampanje u Češkoj i Slovačkoj, dodao je direktor predstavništva HTZ-a u Pragu. Inače, najveću posjećenost u srpnju imale su Splitsko-dalmatinska županija sa 86.000 dolazaka, Istarska sa 80.000 dolazaka i Primorsko-goranska sa 52.000 dolazaka te rastom od 17 posto. Prema destinacijama, Česi su najviše posjećivali Umag, Medulin, Poreč, Omiš, Crikvenicu, Bašku Vodu, Rovinj, Vodice, Funtanu i Biograd na Moru.

Da su Česi ovog ljeta doista pohrlili na Jadran, potvrdili su nam i u jednom od najvećih čeških touroperatora Čedok. Ovaj TO ima jednu od najširih ponuda hrvatskog smještaja na češkom tržištu, s gotovo 150 hotela u portfelju duž hrvatske obale, od Istre na sjeveru, preko Kvarnera, najpopularnijih hrvatskih otoka, do Južne Dalmacije. Prodaju ture s različitim vrstama prijevoza, pa tako Česi mogu putovati u Hrvatsku vlastitim automobilom, Čedokovim autobusima, vlakom u suradnji s RegioJetom i zrakoplovom izravno iz zračne luke Prag u Zadar (Ryanair), Split i Dubrovnik (Smartwings/Croatia Airlines).

– Ove godine smo već na početku ljeta prodali više putovanja za Hrvatsku nego u cijeloj sezoni 2019., ova sezona je vrlo uspješna, kazala nam je Katerina Pavlikova, glasnogovornica Čedoka, dodajući da su među češkim gostima koji dolaze u Hrvatsku najpopularniji hoteli u Istri, uključujući Rovinj, Rabac, Poreč i druge gradove koji su najbliži Češkoj, ali i da Čedokovi kupci posjećuju i udaljenija hrvatska ljetovališta na dalmatinskoj rivijeri.

– Nudimo cijeli niz smještaja u Hrvatskoj, ali najviše se fokusiramo na hotele s 3, 4 i 5 zvjezdica s polupansionom, punim pansionom ili all-inclusivom. Štoviše, ove smo godine proširili našu ponudu i dodali krstarenja brodom duž hrvatske obale i hotele u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, idealne za popularne city break odmore. Tako češki putnici kod Čedoka rezerviraju uglavnom hotele. Naše kupce najviše privlače more, plaže i vrijeme, a Hrvatska je još uvijek jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija Čeha, kaže Pavlikova. U Čedoku kažu i da gosti iz Češke rado posjećuju hrvatske nacionalne parkove Krku, Kornate i Plitvička jezera, kao i povijesne gradove Split, Pulu i Dubrovnik.

Na pitanje kolike su brojke u usporedbi s drugim mediteranskim odredištima, primjerice Turskom ili Grčkom, i je li Hrvatska skuplja, Pavlikova nam je kazala da su tijekom ove ljetne sezone Turska i Grčka najpopularnije zemlje među Čedokovim kupcima s većim brojem letova i hotelskim kapacitetima, ali Hrvatska ostaje vrlo popularna, posebno za goste koji dolaze vlastitim automobilom ili vlakom.

– Također, vidimo veću potražnju za izravnim letovima iz Češke u Hrvatsku jer puno gostiju preferira putovanje avionom koje je udobno i brže nego autom. Što se tiče cijena, Hrvatska je gotovo na istoj cjenovnoj razini kao Španjolska ili Grčka, a u usporedbi s Turskom ili Bugarskom, ljetovanje u Hrvatskoj također je postalo skuplje, pojasnila je Pavlikova.

Poljska je u prvih sedam mjeseci četvrto najjače emitivno tržište, iako je u srpnju s ovog tržišta zabilježen pad od desetak posto prema lani. Lani se upravo Poljska u srpnju popela na treće mjesto najjačih tržišta, odmah iza Njemačke i Slovenije. Ove godine pojačan je, primjerice, i aviopromet iz Poljske za Kvarnera, s obzirom na to da je poljski nacionalni avioprijevoznik tijekom ljeta uveo linije za Rijeku iz čak četiri poljska grada. Ipak, ovog ljeta, Poljska i Češka zamijenile su mjesta u četverolistu najjačih emitivnih tržišta.

Agnieszka Puszczewicz, direktorica predstavništva HTZ-a u Varšavi, pojašnjavajući situaciju na poljskom tržištu, kazala je kako na manji pad broja poljskih gostiju, osim situacije u Ukrajini, snažno utječe sve ozbiljnija ekonomska situacija.

– Inflacija je prema Glavnom statističkom uredu Republike Poljske u srpnju iznosila 15,6 posto, a tu je i strah od poljske vlade najavljivanog mogućeg velikog povećanja cijena energenata u zimi te njihova nedostatka, zaključila je Puszczewicz.

Tagovi: češki turisti, hrvatski turizam, Agnieszka Puszczewicz, Dubravko Miholić, poljski turisti, Istra
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE