GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene bakra uzletjele do rekorda

Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 08:59
Autor: SEEbiz
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.

Cijene bakra na NYMEX-u dosegnule su 5,02 dolara po funti, prema podacima FactSeta. Metal je do sada ove godine dobio više od 25%.

Potražnja za bakrom općenito se smatra zamjenom za ekonomsko zdravlje, a metal je ključan za ekosustav energetske tranzicije. Sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina, posebice kako se globalno gospodarstvo elektrificira.

Prema predviđanjima Bank of America, potražnja za bakrom iz električnih vozila i cjelokupnog transportnog sektora povećat će se za oko 5% ove godine.

Bakar je također kritičan materijal za kabele koji se koriste u podatkovnim centrima, čiji je rast potaknuo potražnju za crvenim metalom, posebno budući da procvat umjetne inteligencije stvara sve veću potrebu za podatkovnim centrima.

"S obzirom da potražnja za električnim vozilima i dalje raste, iako sporijim tempom, fokus se pomaknuo prema bakru potrebnom za izgradnju podatkovnog centra", dodaje se u bilješci BofA.

Podatkovni centri oslanjaju se na bakar za različite električne primjene — električne konektore, sabirnice, kabele za napajanje. Međunarodna agencija za energiju očekuje da će se potražnja za energijom iz podatkovnih centara više nego udvostručiti na više od 1000 terawatt-sati (TWh) 2026. s 460 TWh 2022.

Međunarodna skupina za proučavanje bakra (ICSG) smanjila je svoje prognoze viška opskrbe metalom za ovu godinu zbog niže proizvodnje od očekivane.

Predviđanje rasta proizvodnje bakra za 2024. smanjeno je na 0,5% u usporedbi s rastom od 3,7% koji je procijenio ICSG prošlog listopada 2023. To se uglavnom može zahvaliti sporijem rastu proizvodnje od očekivanog, kašnjenjima u puštanju projekta u pogon i revidiranim smjernicama za proizvodnju od velikih proizvođača.

Prošlog studenog, First Quantum Minerals zaustavio je proizvodnju u Cobre Panamá, jednom od najvećih svjetskih rudnika bakra, nakon presude Vrhovnog suda i prosvjeda diljem zemlje zbog zabrinutosti za okoliš. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. jer nastoji smanjiti troškove.

"Vidimo da se bakar penje na 10.500 USD/t u kratkoročnom razdoblju jer znakovi očekivanog fizičkog sužavanja održavaju zamah oporavka posljednjih mjeseci", napisao je Citi u izvješću. Tromjesečnim ugovorom za bakar trguje se po 10.185,5 USD po toni na Londonskoj burzi metala.

Tagovi: bakar, metali, robe, robna tržišta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Rast prinosa na državne obveznice spustio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast prinosa na državne obveznice spustio indekse
NEW YORK - Dionice su pale u srijedu jer je pritisak zbog rastućih prinosa na državne obveznice nadjačao kontinuirani rast omiljene Nvidije.
Zagrebačka burza: Luka Ploče gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Luka Ploče gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je donijela pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto veći promet.
ECB sve bliže smanjenju kamata
KAMATNE STOPE
ECB sve bliže smanjenju kamata
LONDON - Na europskim je burzama u utorak zabilježen prosječan pad dioničkih indeksa od pola posto.
BlackRockov ETF vrijedan 20 milijardi dolara sada je najveći bitcoin fond na svijetu
NA VRHU
BlackRockov ETF vrijedan 20 milijardi dolara sada je najveći bitcoin fond na svijetu
NEW YORK - BlackRock Inc. iShares Bitcoin Trust postao je najveći svjetski fond za originalnu kriptovalutu, skupljajući gotovo 20 milijardi dolara u ukupnoj imovini od uvrštenja na burzu u SAD-u početkom godine.
Kineski turisti biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih
TRENDOVI
Kineski turisti biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih
PEKING - Kineski putnici sve više biraju jeftinija domaća odredišta umjesto stranih turističkih odredišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE