GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene bakra uzletjele na najvišu razinu u dvije godine

Cijene bakra uzletjele na najvišu razinu u dvije godine
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 08:20
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Rastuće cijene bakra ne pokazuju znakove usporavanja, kažu analitičari, s rastom crvenog metala potaknutim rizicima opskrbe i poboljšanjem izgleda potražnje za energetskim prijelaznim metalima.

Cijene bakra s isporukom u svibnju trgovale su se na 4,323 USD po funti u New Yorku od srijede ujutro, povećavajući dobitke nakon što su se u prethodnoj sesiji stabilizirale na najvišoj razini od lipnja 2022.

Bakar je u utorak nakratko dosegnuo najvišu razinu od 4,334 dolara u unutardnevnom trgovanju, odražavajući najvišu razinu od sredine siječnja prošle godine.

Tromjesečne cijene bakra na Londonskoj burzi metala porasle su za 0,6% na 9477 USD po metričkoj toni.

Potražnja za bakrom općenito se smatra indikatorom ekonomskog zdravlja. Osnovni metal je kritično važan za ekosustav energetske tranzicije i sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina.

Banke s Wall Streeta optimistično gledaju na izglede za cijene bakra do kraja godine, piše CNBC.

Ranije ovog tjedna, analitičari u Citiju rekli su da vjeruju da je drugo sekularno tržište bakra u ovom stoljeću u tijeku - otprilike 20 godina nakon prvog takvog ciklusa.

Citi je u ponedjeljak rekao da očekuje da će cijene bakra rasti tijekom sljedećih mjeseci, u prosjeku 10.000 USD po metričkoj toni do kraja godine i popeti se na 12.000 USD 2026., prema osnovnom scenariju banke.

"Eksplozivno povećanje cijene moguće je i tijekom sljedeće 2-3 godine, ako se u bilo kojem trenutku dogodi snažan ciklički oporavak, s potencijalnim porastom cijena za više od 2/3 na 15 tisuća USD/t+ u ovom, našem scenariju bika", analitičari iz Citi navodi u bilješci istraživanja.

"Naš osnovni scenarij od 12 tisuća USD/t pretpostavlja samo mali porast cikličkog rasta potražnje tijekom 2025. i 2026.", dodali su.

Zasebno, analitičari Bank of America povisili su svoju ciljnu cijenu bakra za 2024. na 9321 USD, u odnosu na prethodnu prognozu od 8625 USD.

Banka s Wall Streeta priopćila je u ponedjeljak da je bakar u "epicentru energetske tranzicije, što znači da se nedostatak rasta opskrbe rudnika akutno osjeća".

“Mala dostupnost koncentrata sve više ograničava proizvodnju u kineskim talionicama i rafinerijama, potencijalno gurajući potrošače rafiniranog metala natrag na međunarodna tržišta”, rekli su analitičari Bank of America u istraživačkoj bilješci.

Tagovi: bakar, metali, robe, robna tržišta
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE