GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane na najvišoj razini u gotovo sedam godina, evo što je najviše poskupjelo

Cijene hrane na najvišoj razini u gotovo sedam godina, evo što je najviše poskupjelo
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
RIM - U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago povisio procjenu proizvodnje žitarica u 2020. godini, na 2,765 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 2,0 posto u odnosu na godinu ranije.

Cijene hrane porasle su u ožujku deseti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo sedam godina, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mesa i mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku za 2,4 boda u odnosu na revidiranu vrijednost za veljaču, na prosječnih 118,5 bodova, najvišu razinu od lipnja 2014. godine.

Najviše su u ožujku poskočile cijene biljnih ulja, za 8,0 posto u odnosu na veljaču, dosegnuvši najvišu razinu od lipnja 2011. godine, predvođene višim cijenama palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja.

Osjetno su poskupjeli i mlijeko i mliječni proizvodi, za 3,9 posto, odražavajući nagli rast azijskog, posebno kineskog uvoza mlijeka u prahu zbog zabrinutosti za kratkoročnu opskrbu.

Indeks koji prati cijene mesa porastao je 2,3 posto, a u FAO-u ukazuju na rast cijena peradi i svinjetine, također zbog pojačanog azijskog, posebno kineskog uvoza.

Cijene šećera pale su pak 4,0 posto u odnosu na veljaču, zbog prognoza velikog indijskog izvoza.

Žitarice su pak pojeftinile 1,7 posto, nakon osam mjeseci rasta cijena, ali su njihove cijene unatoč tome bile više za 26,5 posto odnosu na prošlogodišnji ožujak.

Među glavnim žitaricama najviše je pala izvozna cijena pšenice, za 2,4 posto u odnosu na veljaču, odražavajući dobre zalihe i ohrabrujuće proizvodne izglede za ovu godinu.

Dobre prognoze za pšenicu

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago povisio procjenu proizvodnje žitarica u 2020. godini, na 2,765 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 2,0 posto u odnosu na godinu ranije.

U 2021. očekuju daljnjji rast proizvodnje, treću godinu zaredom.

Globalna proizvodnja pšenice trebala bi tako ove godine dosegnuti novi maksimum od 785 milijuna tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,4 posto više u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući očekivanim oštrom skoku proizvodnje u većem dijelu Europe i rekordnoj žetvi u Indiji.

Očekuje se i natprosječna godina proizvodnje kukuruza, s procjenom rekordne žetve u Brazilu i dobrih rezultata u Južnoj Africi.

Za marketinšku sezonu 2020./21. godine FAO predviđa potrošnju žitarica od 2,777 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje za 2,4 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Procjenu temelje na očekivanoj većoj potrošnji ječma i pšenice u Kini u kontekstu oporavka stočarskog sektora od posljedica afričke svinjske kuge.

Tagovi: cijene hrane, cijene šećera, šećer, meso, mlijeko, žitarice, kukuruz, pšenica, riža
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE