GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane obaraju rekorde, ovo je najvažniji razlog

Cijene hrane obaraju rekorde, ovo je najvažniji razlog
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 17:48
Autor: SEEbiz
LONDON - Međunarodna zajednica sve više pridaje pozornost velikoj ovisnosti zemlje o ruskom gnojivu, koje je, međutim, prošle godine rekordno poskupjelo, što predstavlja veliki pritisak na proizvodnju hrane, a time i na cijene ove godine. piše RTV SLO.

Europa ne ovisi samo o ruskom plinu, već i o gnojivima. Rusija je najveći svjetski izvoznik gnojiva, uključujući amonijak, sirovinu za dušična gnojiva, te hranjive tvari poput fosfora i kalija. Promjene u njihovom izvozu i cijenama imaju implikacije na cijeli svijet.

Cijene gnojiva rastu posljednje dvije godine, a nakon izbijanja rata Moskva je usvojila izvozne kvote gnojiva koje je produžila do svibnja ove godine. Sada manje izvozi u Europu, a više u zemlje poput Indije, Turske i Vijetnama.

Budući da su cijene prirodnog plina, neophodnog za proizvodnju gnojiva, naglo porasle, mnoge su tvornice diljem Europe obustavile proizvodnju, što dodatno učvršćuje ulogu Rusije kao monopolista. Moskva je u prvih deset mjeseci prošle godine povećala prihode od izvoza za 70 posto, na 16 milijardi dolara, pokazuju podaci Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Ruska hrana i gnojiva inače su izuzeti iz zapadnih sankcija protiv Moskve kako bi se osigurala prehrambena sigurnost u svijetu. Kako je rekao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, cijene gnojiva dosegle su 250 posto svoje razine prije pandemije. Ako ih nema u količini i cijeni, to za mnoge zemlje znači manju proizvodnju hrane ove godine.

Ukrajinski poljoprivrednici također imaju visoke ulazne troškove. Prema riječima Monike Tothove, analitičarke Agencije za poljoprivredu i hranu, zabrinuti su zbog mogućnosti kupnje kvalitetnog sjemena i gnojiva za novu žetvu, zbog čega će se one vjerojatno smanjiti u idućoj sezoni. Sve je više u prvom planu pitanje jesu li dani jeftine hrane prošli, no izvjesno je da i ruski predsjednik Vladimir Putin hranu može koristiti kao oružje.

Tagovi: cijene hrane, mineralna gnojiva, umjetna gnojiva, Rusija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE