GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane pale u lipnju prvi puta u godinu dana

Cijene hrane pale u lipnju prvi puta u godinu dana
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 13:08
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane pale su u lipnju prvi puta u godinu dana, odražavajući pojeftinjenje biljnih ulja i žitarica, izvijestila je u četvrtak agencija UN-a za hranu, upozorivši ujedno da je pandemija smanjila prihode poljoprivrednika i da će 47 zemalja trebati pomoć u hrani.

FAO-indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u lipnju 2,5 posto u odnosu na svibanj, na prosječnih 124,6 bodova., ali je još uvijek za trećinu viši nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene biljnih ulja, za 10 posto u usporedbi sa svibnjem, a u FAO-u ukazuju na niže cijene palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

Smanjene su i cijene žitarica, za skromnijih 2,6 posto u usporedbi sa svibnjem, odražavajući 5-postotni pad cijena kukuruza zbog povećane ponude u Argentini.

Cijene pšenice kliznule su 0,8 posto, pritisnute povoljnim procjenama uroda u ključnim proizvođačima koje su nadjačale očekivani negativan utjecaj suše na urod u Sjevernoj Americi.

Mlijeko i mliječni proizvodi pojeftinili su jedan posto, izračunao je FAO, uz snažan pad cijena maslaca zbog naglog pada uvozne potražnje i blagog povećanja zaliha, posebno u Europi.

Poskupjeli su samo meso i šećer, za 2,1 odnosno 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem.

Kina povećava zalihe kukuruza

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago snizio prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na 2,817 milijardi tona, što bi još uvijek predstavljalo novi rekord.

Prognoza proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja neznatno je snižena, na 1,512 milijardi tona, zbog sniženih procjena proizvodnje kukuruza u Brazilu nakon dugotrajne suše.

Blago je snižena i prognoza proizvodnje pšenice, na 784,7 milijuna tona, zbog suše na Bliskom istoku. Nova procjena i dalje pokazuje rekordnu proizvodnju i označava povećanje za 1,2 posto u usporedbi s 2020. godinom.

FAO je snizio i prognozu potrošnje žitarica u sezoni 2021/2022., na 2,81 milijardu tona, zbog neočekivano slabe potrošnje kukuruza u Kini za proizvodnju stočne hrane.

Zalihe žitarica u svijetu trebale bi na kraju sezone u 2022. godini biti veće nego na njezinom početku, prvi puta od sezone 2017/2018., i to za 2,4 posto, zbog očekivanog rasta zaliha kukuruza u Kini.

Prognoza globalne trgovine žitaricama u novoj sezoni blago je podignuta, na rekordna 472 milijuna tona, ponajprije zbog očekivane pojačane kineske nabave kukuruza.

Pandemija bi mogla donijeti glad

Pandemija covida 19 pojačala je probleme u pojedinim zemljama i otežala pristup hrani, ponajprije kroz smanjene prihode poljoprivrednika, upozorio je FAO u posebnom izvješću.

Procjenjuju da će 45 zemalja svijeta, uključujući 34 u Africi, devet u Aziji i dvije u regiji Latinske Amerike i Kariba trebati vanjsku pomoć zbog otežanog pristupa hrani povezanog s oružanim sukobima i klimatski uvjetovanim šokovima.

U skupini 47 zemalja niskog dohotka koje ne uspijevaju proizvesti dovoljno hrane da opskrbe stanovništvo ukupna će proizvodnja žitarica ove godine pasti 2,1 posto, na 190 milijuna tona, naglašavaju u FAO-u, ističući da će najveći pad bilježiti Afganistan i Sirija.

Tagovi: cijene hrane, cijene šećera, šećer, meso, mlijeko, žitarice, kukuruz, pšenica, riža
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE