GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane porasle prvi put u osam mjeseci

Cijene hrane porasle prvi put u osam mjeseci
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 14:59
Autor: SEEbiz
RIM - Cijene hrane porasle su u ožujku prvi puta u osam mjeseci, odražavajući naglo poskupljenje biljnih ulja, izvijestila je u petak Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku za 1,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači i iznosio je u prosjeku 118,3 boda. To znači da su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto.

Košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je tako na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine, pokazuju FAO-vi podaci.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak jeftinija je za 7,7 posto.

Najviše su na mjesečnoj razini poskupjela biljna ulja, za 8,0 posto, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana zbog smanjene proizvodnje palminog ulja i solidne potražnje u jugoistočnoj Aziji. Potporu cijenama sojinog ulja pružila je pak snažna potražnja u sektoru biogoriva, osobito u Brazilu i SAD-u.

Zamjetno su porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,9 posto u odnosu na veljaču, odražavajući poskupljenje sira i maslaca.

Meso je u ožujku poskupjelo za 1,7 posto u odnosu na veljaču, zbog snažne potražnje za peradi, svinjetinom i govedinom.

Šećer je pak naglo pojeftinio, za 5,4 posto u odnosu na veljaču, uglavnom zbog poboljšanih procjena indijske proizvodnje u sezoni 2023./24. i ubrzanog tempa žetve u Tajlandu.

Zamjetno su u ožujku pojeftinile i žitarice, za 2,6 posto u odnosu na veljaču, odražavajući niže izvozne cijene pšenice u uvjetima žestoke izvozne konkurencije EU-a, Rusije i SAD-a i otkazane kineske nabave. Kukuruz je pak poskupio, djelimice i zbog logističkih teškoća u Ukrajini.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak žitarice su jeftinije za 20 posto.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je ponovo, marginalno, podigao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023., na 2,841 milijardu tona. To bi značilo da je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 1,1 posto, potvrdili su procjenu iz ožujka.

Podigli su pak procjenu potrošnje žitarica u sezoni 2023/2024., na 2,83 milijarde tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,3 posto u odnosu na sezonu 2022/2023.

Time bi svjetske zalihe žitarica ovog ljeta, na kraju sezone 2024., iznosile 894 milijuna tona, izračunali su u FAO-u, dodavši da će biti više za 2,3 posto nego na početku sezone.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi u aktualnoj sezoni, po novim FAO-vim izračunima, porasti za 1,7 posto, na 485 milijuna tona, uz veći obujam trgovine žitaricama krupnog zrna, poput kukuruza.

FAO je istodobno blago smanjio procjenu globalne proizvodnje pšenice u ovoj godini, na 796 milijuna tona, što bi značilo da bi porasla za 1,0 posto u odnosu na 2023.

Tagovi: hrana, cijene hrane, pšenica, brašno, junetina, mlijeko, svježi sir
PROČITAJ I OVO
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE