GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene hrane u travnju na najvišoj razini u gotovo sedam godina

Cijene hrane u travnju na najvišoj razini u gotovo sedam godina
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 13:30
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane u svijetu porasle su u travnju na najvišu razinu od svibnja 2014. godine, potaknute poskupljenjem šećera, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u travnju za dva boda u odnosu na revidiranu vrijednost u ožujku i iznosio je u prosjeku 120,9 bodova.

Najviše su u travnju porasle cijene šećera, za 3,9 posto u odnosu na ožujak, potaknute valom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagovješćuju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio nasade šećerne repe.

U odnosu na prošlogodišnji travanj cijena šećera viša je gotovo 60 posto.

Indeks koji mjeri promjene cijena biljnih ulja porastao je na mjesečnoj razini 1,8 posto, potaknut poskupljenjem soje, uljane repice i palminog ulja dok je suncokretovo ulje pojeftinilo.

Cijene mesa porasle su 1,7 posto, odražavajući poskupljenje govedine i janjetine pod utjecajem "solidne potražnje" iz istočne Azije.

FAO-ov indeks cijena žitarica porastao je u travnju 1,2 posto na mjesečnoj razini, potaknut 5,7-postotnim poskupljenjem kukuruza zbog zabrinutosti za urod u Argentini, Brazilu i SAD-u. Cijene pšenice uglavnom su bile stabilne dok su cijene riže pale, priopćio je FAO.

U odnosu na prošlogodišnji travanj cijene žitarica bile su više 26 posto.

Cijene mliječnih proizvoda porasle su 1,2 posto na mjesečnoj razini zbog dobre potražnje iz Azije koja je poduprla cijene maslaca, obranog mlijeka u prahu i sira.

Više pšenice i kukuruza

FAO je u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica povećao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2020. godini za 1,7 milijuna tona, na 2,777 milijardi tona, što predstavlja povećanje za 2,1 posto u odnosu na razinu u 2019. godini.

Agencija UN-a također je objavila prve procjene za proizvodnju pšenicu u sezoni 2021/2022., prognoziravši da će porasti 0,5 posto, na 778,8 milijuna tona, zbog očekivanog 6-postotnog rasta proizvodnje u Europskoj uniji.

Prve procjene pokazuju i da će proizvodnja krupnih žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja ove godine ponovo porasti, treću godinu zaredom, najvećim dijelom zbog veće proizvodnje kukuruza.

Napominju da procjene temelje na očekivanjima većih zasijanih površina u Brazilu, Kini, Ukrajini i SAD i na prognoziranom oporavku prinosa u EU.

Zalihe pšenice trebale bi na kraju sezone iznositi rekordna 293 milijuna tona i biti više 3,0 posto nego na početku sezone, ponajprije zbog rasta zaliha u Kini i očekivanog oporavka zaliha u EU i Ukrajini. U SAD-u i Rusiji zalihe bi na kraju sezone trebale biti veće nego na početku.

Trgovina pšenicom trebala bi se nakon rekordne 2020/2021. smanjiti 1,8 posto, na 185 milijuna tona, zbog naznaka smanjene kineske, marokanske i pakistanske nabave nakon velikog obujma uvoza u protekloj godini i dobrih izgleda za domaći urod.

Tagovi: hrana, cijene hrane, biljna ulja, žitarice, šećer, sunockretovo ulje, riža, soja, meso, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE