GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje

Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U usporedbi s pet posljednjih globalnih recesija, pandemijska 2020. dovela je do najmanjeg pada inflacije, ali i do njezina najbržeg povećanja s početkom oporavka.

Hoće li to biti prolaznog karaktera ili će inflacija postati dugoročni problem, pitanje je koje trenutačno zaokuplja stručnu i širu javnost, ali nitko na njega ne može odgovoriti sa sigurnošću. Pritom je od ključne važnosti kako će se kretati cijene sirovina - nafte, metala i poljoprivrednih proizvoda - koje su ove godine snažno rasle i neke su znatno premašile pretpandemijsku razinu, piše Jutarnji list.

Nakon što je na početku pandemije cijena nafte pala ispod 30 posto po barelu, ove godine je u prosjeku iznosila 60 dolara po barelu, a Svjetska banka procjenjuje da u 2021. i 2022. godini neće znatnije rasti, da će u prosjeku iznositi 62 dolara po barelu. Potražnja će nastaviti jačati u drugoj polovici 2021. godine, ali tek bi sljedeće godine trebala dosegnuti pretpandemijsku razinu. Ključni rizik za prognozu je ponuda, brzina kojom će zemlje OPEC-a povećavati proizvodnju.

Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi". Poskupljenju metala najviše je pridonijela snažna potražnja iz Kine, kao i oporavak u ostatku svijeta.

Kad je riječ o poljoprivrednim cijenama, procjena je da će ove godine porasti 16 posto, a na toj bi se razini trebale zadržati i sljedeće godine. Teškoće u ovom segmentu proizlaze iz toga što je proizvodnja glavnih usjeva već nekoliko godina ispod trenda. Globalna inflacija, zaključuje Svjetska banka u najnovijem izvješću "Globalni ekonomski izgledi", najvjerojatnije će nastaviti rasti i u nastavku ove godine, ali će se zadržati unutar ciljanog raspona u većini zemalja koje vode politiku ciljane inflacije. Ako u manje razvijenim zemljama inflacija i prekorači granicu, vjeruje se da odgovor monetarne politike možda neće biti nužan ostanu li očekivanja u pogledu rasta cijena stabilna.

Međutim, viša globalna inflacija može zakomplicirati izbor politike s obzirom da se neke zemlje još oslanjaju na ekspanzivne mjere podrške oporavku. Rast cijena mogao bi dovesti i do teškoća s opskrbom hrane u siromašnijim zemljama pa se od kreatora politike očekuje da se odupru uvođenju subvencija ili kontrole cijena jer bi to moglo stvoriti dodatni pritisak na rast cijena hrane na globalnoj razini.

Tagovi: metali, cijene metala, bakar, nafta, hrana, cijene hrane, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE