GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje

Cijene metala snažno rasle ove godine, ali iduća godina donosi smirivanje
METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U usporedbi s pet posljednjih globalnih recesija, pandemijska 2020. dovela je do najmanjeg pada inflacije, ali i do njezina najbržeg povećanja s početkom oporavka.

Hoće li to biti prolaznog karaktera ili će inflacija postati dugoročni problem, pitanje je koje trenutačno zaokuplja stručnu i širu javnost, ali nitko na njega ne može odgovoriti sa sigurnošću. Pritom je od ključne važnosti kako će se kretati cijene sirovina - nafte, metala i poljoprivrednih proizvoda - koje su ove godine snažno rasle i neke su znatno premašile pretpandemijsku razinu, piše Jutarnji list.

Nakon što je na početku pandemije cijena nafte pala ispod 30 posto po barelu, ove godine je u prosjeku iznosila 60 dolara po barelu, a Svjetska banka procjenjuje da u 2021. i 2022. godini neće znatnije rasti, da će u prosjeku iznositi 62 dolara po barelu. Potražnja će nastaviti jačati u drugoj polovici 2021. godine, ali tek bi sljedeće godine trebala dosegnuti pretpandemijsku razinu. Ključni rizik za prognozu je ponuda, brzina kojom će zemlje OPEC-a povećavati proizvodnju.

Cijene osnovnih metala, procjenjuje Svjetska banka, u prosjeku će ove godine biti 36 posto više nego lani, ali u 2022. godini trebale bi se vratiti, "jer će ublažiti neka ograničenja u ponudi". Poskupljenju metala najviše je pridonijela snažna potražnja iz Kine, kao i oporavak u ostatku svijeta.

Kad je riječ o poljoprivrednim cijenama, procjena je da će ove godine porasti 16 posto, a na toj bi se razini trebale zadržati i sljedeće godine. Teškoće u ovom segmentu proizlaze iz toga što je proizvodnja glavnih usjeva već nekoliko godina ispod trenda. Globalna inflacija, zaključuje Svjetska banka u najnovijem izvješću "Globalni ekonomski izgledi", najvjerojatnije će nastaviti rasti i u nastavku ove godine, ali će se zadržati unutar ciljanog raspona u većini zemalja koje vode politiku ciljane inflacije. Ako u manje razvijenim zemljama inflacija i prekorači granicu, vjeruje se da odgovor monetarne politike možda neće biti nužan ostanu li očekivanja u pogledu rasta cijena stabilna.

Međutim, viša globalna inflacija može zakomplicirati izbor politike s obzirom da se neke zemlje još oslanjaju na ekspanzivne mjere podrške oporavku. Rast cijena mogao bi dovesti i do teškoća s opskrbom hrane u siromašnijim zemljama pa se od kreatora politike očekuje da se odupru uvođenju subvencija ili kontrole cijena jer bi to moglo stvoriti dodatni pritisak na rast cijena hrane na globalnoj razini.

Tagovi: metali, cijene metala, bakar, nafta, hrana, cijene hrane, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest tjedana
UZLET
Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest tjedana
NEW YORK - Kraj srpnja donio je noivi uzlet bitcoina na tržištu kriptovaluta.
Pelješac nadmašio rekordnu 2019.
REKORDI
Pelješac nadmašio rekordnu 2019.
PELJEŠAC -Polako se budi turizam i na krajnjem jugu. Dok je Dubrovnik na otprilike 50 posto rezultata iz 2019., Orebić i okolica gotovo su premašili i ostvareno u toj rekordnoj godini.
Oduševljena Zagrebom: Veronica Mulhall već zna da će se u Zagreb vratiti vrlo skoro
DIGITALNI NOMADI
Oduševljena Zagrebom: Veronica Mulhall već zna da će se u Zagreb vratiti vrlo skoro
INTERVJU - "Već sam sigurna kako se želim vratiti u Zagreb. Tako je zeleno, ljudi su ljubazni i gostoljubivi - ukrao mi je djelić srca na neki način ... Sad shvaćam zašto je Licitarsko srce postalo simbol."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE