GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte gotovo nepromijenjene

Cijene nafte gotovo nepromijenjene
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2023 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ma svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini, no tijekom tjedna znatno su oscilirale, ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela na kraju prošloga tjedna iznosila 80.58 dolara, gotovo isto kao tjedan dana prije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.5 posto, na 75.55 dolara.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. studenog. Taj je sastanak trebao biti održan 26. studenoga, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje. Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na lipanjskom sastanku grupe.

Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

U petak su tri izvora iz OPEC-ja rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024. „Čini se da je najvjerojatniji ishod produljenje važećeg dogovora o smanjivanju proizvodnje”, kaže Tony Sycamore iz IG-a.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim razinama jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih gospodarstava, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene. Na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine oko 6, a na američkom tržištu oko 5.5 posto.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE