GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte kliznule ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju

Cijene nafte kliznule ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog opetovanog skoka broja zaraženih koronavirusom koji je ponovo potaknuo zabrinutost za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,58 dolara. U istom je iznosu pojeftinio i barel na američkom tržištu kojim se trgovalo po 41,44 dolara.

Opetovani skok broja zaraženih i dalje je ključan za tržište i za izglede za potražnju. Brojke pokazuju da broj novozaraženih raste u nizu američkih saveznih država a Indija je danas izvijestila o najvećem broju novih slučajeva od izbijanja epidemije.

"Bilo bi nerealno zadržati cijene na dosadašnjoj razini", komentira Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja rast cijena nafte u ovom tjednu. "Trgovci su danas pohitali korigirati cijene, imajući na umu nevidljivog neprijatelja, Covid-19", dodaje Tonhaugen.

Na tržištu se pozorno prate i razgovori u SAD-u o novom paketu poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. U jučerašnjim pregovorima čelnici demokrata u Kongresu i pomoćnici američkog predsjednika nisu se u osnovi pomaknuli s mrtve točke.

"Neuspjeh pregovora o pomoći bio bi težak udarac za američko gospodarstvo koje se počelo oporavljati i za izglede za krhku potražnju za naftom", sažima mišljenje tržišta Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Značajniji pad cijena zakočila je najava Iraka da će slijediti vodeće proizvođače u koordiniranom smanjenju proizvodnje kako bi se poduprle cijene.

Irak je do sada pokazivao nizak stupanj discipline u poštivanju dodijeljene mu kvote smanjenja da bi danas irački ministar energetike zajedno s arapskim kolegom naglasio da je spreman u cijelosti provesti postignuti dogovor.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 45,17 dolara, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE