GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara

 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.

Na londonskom tržištu se barelom trgovalo po tri centra višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 77,22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,06 dolara.

Na američkom je tržištu barel nafte poskupio za 43 centa, na 73,15 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,07 dolara.

Cijene nafte rasle su proteklih tjedana zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svijetu.

Američke rafinerije potražile su zamjenu za naftu iz Meksičkog zaljeva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, rekli su analitičari i trgovci.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, imaju istodobno problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koja je započela prošle godine.

Cijene nafte na londonskom tržištu mogle bi do kraja rujna dosegnuti 80 dolara zbog pada zaliha, smanjene proizvodnje OPEC-a i jače potražnje na Bliskom istoku, procjenjuju u bilješci analitičari UBS-a.

„Cijena bi na londonskom tržištu mogla dosegnuti tu razinu u narednim tjednima s obzirom na kontinuirani pad zaliha nafte povezan s neplaniranim poremećajima u opskrbi“, dodali su.

Protuteža faktorima potpore bila je prva javna dražba državnih rezervi nafte u Kini.

Državna kompanija PetroChina i privatna rafinerija i proizvođač kemikalija Hengli Petrochemical kupili su četiri tankera nafte, ukupno 4,43 milijuna barela, rekli su anonimni izvori direktno upoznati s rezultatima dražbe.

Analitičari tvrtke WoodMac rekli su neposredno uoči dražbe da bi njezin utjecaj na tržište mogao biti skroman s obzirom da je obujam prodane nafte skroman u usporedbi s kineskom potrošnjom i uvozom.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 75,44 dolara, što znači da je porasla 98 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE