GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene platine ove godine padaju, ali...

Cijene platine ove godine padaju, ali...
PLEMENITI METALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2020 / 22:35
Autor: SEEbiz / Klix.ba
LONDON - Cijene zlata povećale su se za 20 posto u 2020. godini, a ranije ove godine dostigle su svoj rekord. Srebro i paladij također su sve skuplji, dok je cijena platine pala za gotovo 15 posto. Ipak, stručnjaci kažu da bi platina uskoro mogla prestići svoje rivale.

Investitori često hrle za zlatom i drugim vrijednim metalima u vrijeme financijske neizvjesnosti. Većina plemenitih metala stoga je profitirala od nestabilnosti kakvu je donijela globalna recesija proteklih mjeseci, uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Kako je oporavak ekonomije od posljedica pandemije prilično spor, investitori se okreću investiranju u sigurnije oblike imovine, poput plemenitih metala, ali i kriptovaluta koje su i nastale tokom posljednje ekonomske krize 2009. godine.

Međutim, dok su cijene zlata i srebra vrtoglavo rasle proteklih mjeseci, platina je zaostajala. Jedan od ključnih razloga je taj što se više koristi u industriji od ostalih metala, najviše za proizvodnju nakita, piše CNN Business. Platina je i ključna komponenta katalizatora u automobilima koji se koriste za smanjenje emisije ispušnih plinova. Tako je pad prodaje automobila širom svijeta, zajedno s porastom kupovine električnih vozila, naštetio potražnji za platinom.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je platina sada spremna za održivi povratak. Nakon što je krajem ožujka cijena platine po uncu iznosila tek 600 dolara, sada se cijena povećala na 840 dolara.

Predsjednik Federalnih rezervi SAD-a (FED) Jerome Powell nagovijestio je da će Centralna banka vjerojatno zadržati kamate na nuli još nekoliko godina, što bi trebalo umanjiti vrijednost dolara.

Stoga, kako kaže prodavatelj zlata Ed Moy, investitori bi mogli ponovo pohrliti prema alternativnoj imovini poput platine.

Pad vrijednosti dolara utjecat će na porast potražnje za svim metalima, ali platina ima puno više prostora za sustizanje zlata koje se trenutno kreće oko 1.850 dolara po unci. Will Rhind, izvršni direktor kompanije GraniteShares, kazao je da je platina trenutno izuzetno potcijenjena u usporedbi sa zlatom, što će se promijeniti u skorije vrijeme.

Stručnjak za plemenite metale Everett Millman ističe da su cijene platine 50 posto ispod prosjeka u odnosu na proteklo desetljeće. Ipak, potražnja za platinom mogla bi se povećati kada proizvođači shvate da je ovaj metal puno jeftinija alternativa paladiju, a koji sada košta više od 2.200 dolara po unci. Više proizvođača stoga bi se moglo prebaciti na platinu.

Tagovi: platina, paladij, zlato, plemeniti metali, srebro, auto industrija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE