GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 13:52
Autor: SEEbiz

WASHINGTON/SCHLOSS ELMAU - Cijene zlata porasle su u ponedjeljak nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će SAD i druga vodeća gospodarstva iz skupine G7 zabraniti uvoz zlata iz Rusije.

Na fizičkom tržištu cijena zlata porasla je 0,6 posto, na 1.838,87 dolara po unci. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,5 posto višoj cijeni, od 1.840,40 dolara po unci.

Britanija, SAD, Kanada i Japan odlučili su na sastanku skupine sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 zabraniti uvoz ruskog zlata u novom paketu sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Izvoz zlata drugi je najveći izvor prihoda za Rusiju koja godišnje proizvodi 350 do 380 tona plemenitog metala.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bio je u nedjelju oprezan u razgovorima o zabrani uvoza ruskog ruskog zlata.

„Što se tiče zlata, spremni smo razgovarati o detaljima i utvrditi je li moguće ciljati zlato tako da se nanese šteta ruskom gospodarstvu i da ne stradamo mi sami", rekao je Michael.

EU planira do kraja godine zabraniti uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, ali iznio je primjedbe na američku inicijativu da se ograniče cijene nafte kako bi se smanjili ruski prihodi od prodaje crnog zlata.

Cjenovni plafon uspostavio bi se ograničavanjem ili zabranom osiguranja ili financiranja pošiljki ruske nafte iznad određenog iznosa. To bi spriječilo učinke prelijevanje visokih cijena na zemlje s niskim dohotkom koje muku muče s visokim troškovima hrane i energije.

Michael je rekao da će čelnici G7 razgovarati o tehničkom mehanizmu koji bi ograničio cijene nafte preko usluga u sektoru i osiguranja izvoza.

Tagovi: zlato, cijene zlata, uvoz zlata iz Rusije
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE