GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju

Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 09:35
Autor: RBA analize
ANALIZA - Američki FOMC (Federal Open Market Committee) na svom zasjedanju ovaj tjedan povisio je ciljani raspon referentne kamatne stope za 25 baznih bodova na raspon 4,75-5,0%, čime se kvantitativno zaoštravanje nastavlja po planu.

Smatramo kako ovim potezom Fed nije ignorirao nedavna previranja u američkom bankarskom sektoru već posljednjim korakom upravo teži kompromisu između strožih kreditnih uvjeta uslijed turbulencija u bankarskom sektoru i povišene stope inflacije. To je rezultiralo povećanjem stope od 25bb, ali i promjenom budućih smjernica. Dok je još početkom veljače retorika Feda išla u smjeru kako će "tekuća povećanja ciljanog raspona biti prikladna", sada se predviđa da bi "određeno dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno". Prema navedenome čini se kako Fed jasno šalje poruku da je terminalna stopa vrlo blizu.

Novi set ekonomskih projekcija u skladu je s jednim dodatnim povećanjem stope za 25bb na sljedećem sastanku u svibnju i zadržavanje na tim razinama do kraja godine. Nove ekonomske prognoze slične su projekcijama FOMC-a iz prosinca, od kada su se pojavili novi (suprotni) čimbenici: s jedne strane ekonomski su pokazatelji bili bolji od očekivanih (hawkish), ali bankarska previranja najavljuju strože kreditne uvjete i bez Fed-ove „pomoći“ (dovish). Nadalje, novi skup ekonomskih projekcija signalizira slabiji gospodarski rast s negativnim rizicima i visokim stupnjem neizvjesnosti.

Kao reakcija na sastanak FOMC-a, prinosi na američke obveznice su pali, a američki dolar je oslabio. Za sastanak FOMC-a početkom svibnja, tržište je gotovo ravnomjerno podijeljeno između povećanja stope od 25bb i bez povećanja, nakon čega bi uslijedila smanjenja stope tijekom druge polovice godine. Očekujemo da će se kreditni uvjeti pooštriti kao odgovor na bankarska previranja, ali ne smatramo da to opravdava smanjenje referentnog kamatnjaka dinamikom kako se trenutno kreću tržišna očekivanja. Kontinuirani pritisak temeljne stope inflacije mogao bi izazvati konačno povećanje stope od 25bb na sljedećem sastanku početkom svibnja ako se financijski uvjeti dalje ne pogoršaju. J. Powell je naglasio kako su stvarni i očekivani učinci kreditnog stezanja od posebnog interesa za Fed u odlučivanju o tome koliko je dodatno stezanje monetarne politike prikladno za ispunjavanje cilja stabilnosti cijena. Stoga će Fed zasigurno vrlo pažljivo pratiti kreditne uvjete.

Što se tiče bankarskog sektora, predsjednik Powell umirio je tržišta naglasivši kako je bankovni sustav SAD-a zdrav i otporan. Slično našoj procjeni, smatra se da se previranja u bankarskom sektoru temelje na čimbenicima koji se odnose na neodgovarajuće prakse upravljanja rizicima u pojedinačnim bankama, što zahtijeva istrage u regulatornim procesima. Unatoč tome, odlučna akcija Feda/Ministarstva financija bila je neophodna kako bi se ograničilo prelijevanje na bankarski sektor u cjelini. Uz uobičajenu zaštitu likvidnosti koju je Fed već imao u pripremi — tzv. Discount Window — implementirana je nova mogućnost kreditiranja — Bank Term Funding Program.

Dok Discount Window pruža kratkoročne zajmove (do 90 dana) depozitnim institucijama za širok raspon kolaterala po fer tržišnoj vrijednosti, Bank Term Funding Program omogućava zajmove na razdoblje od 12 mjeseci po nominalnoj vrijednosti uz uži raspon prihvatljivih kolaterala (državne obveznice, hipotekarne obveznice i sl.). S najnovijom tjednom objavom Fed-ove bilance, može se vidjeti da su banke prvenstveno koristile Discount Window za pristup likvidnosti od Feda (153 mlrd. dolara), dok je novi program financiranja korišten u manjoj mjeri (12 mlrd. dolara). Zaključno, važno je napomenuti kako u trenutnom okruženju bankarski sektor SAD-a treba likvidnost od Feda!

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE