GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Citi: Bitcoin je na prekretnici

Citi: Bitcoin je na prekretnici
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2021 / 23:02
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Analitičari Citigroupa smatraju da je najpopularnija kriptvaluta bitcoin na prekretnici te da bi jednog dana mogla postati jedna od valuta za međunarodnu trgovinu.

"Postoji niz rizika i prepreka koji stoje na putu napretka bitcoina", napisao je tim za globalne perspektive i rješenja američke banke u bilješci u ponedjeljak.

"Budućnost bitcoina stoga je još uvijek neizvjesna, ali razvoj događaja u bliskoj budućnosti vjerojatno će se pokazati odlučujućim jer će se valuta uravnotežiti na prijelomnoj točki prihvaćanja ili spekulativne implozije."

"Ulazak institucionalnih investitora potaknuo je povjerenje u kriptovalute, ali još uvijek postoje pitanja koja bi mogla ograničiti široko prihvaćanje", pišu u Citiju.

"Za institucionalne investitore to uključuje zabrinutost zbog kapitalne učinkovitosti, osiguranja i skrbništva, sigurnosti i razmatranja ESG-a iz rudarenja bitcoina", dodala je banka.

"Sigurnosni problemi s kriptovalutom se događaju, ali u usporedbi s tradicionalnim plaćanjem imaju bolju izvedbu."

Ovakve analize svjedoče o promjeni u pristupu velikih financijskih institucija bitcoinu. Mnoge su banke u prošlosti izbjegavale digitalnu imovinu, tvrdeći da ona nema suštinsku vrijednost, a hype koji ih okružuje, govorili su još nedavno, sličan je pomami za tulipanima iz 17. stoljeća.

No, divlji uspon bitcoina tijekom posljednjih nekoliko mjeseci prisilio je velike igrače Wall Streeta na ponovnu procjenu kriptovaluta. BNY Mellon, najstarija banka u SAD-u, prošlog je mjeseca rekla da će nuditi skrbničke usluge za bitcoin i druge digitalne valute. U međuvremenu, JPMorgan je rekao da ozbiljno razmatra bitcoin.

No, bitcoin i druge kriptovalute često su podložne divljim napadima volatilnosti. Nešto više od tjedan dana nakon što je dosegao najvišu razinu od više od 58.000 dolara, cijena bitcoina pala je za više od 10.000 dolara. I dalje je u plusu čak 60 posto ove godine i nevjerojatnih 460% u posljednjih dvanaest mjeseci.

Posljednjih je dana uz bitcoin, u defanzivi i ethereum, no zato se zasjala nova zvijezda na kripto nebu - cardano.

Tagovi: bitcoin, Citigroup, kriptovalute, cardano, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE