GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije

Cjepivo za covid-19: Zastupnici EP-a traže odgovore od EK i farmaceutske industrije
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB/BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta nezadovoljni su ponašanjem Europske komisije i farmaceutske industrije u vezi cjepiva za covid-19, tvrdeći da imaju vrlo malo saznanja o ugovorima koje je Komisija potpisala s nekim laboratorijima.

Europarlamentarci su u srijedu raspravljali s predstavnicima farmaceutskih tvrtki Sanofi i Curevac, Europske medicinske agencije (EMA) te predstavnicima civilnog društva o tome kako osigurati brzu i sigurnu opskrbu cjepivima protiv covida-19.

"Imamo vrlo malo informacija o sadržaju ugovora potpisanim između Europske komisije i nekih laboratorija (...) čak ne znamo ni koliko je takvih ugovora potpisano", rekao je predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane, francuski zastupnik Pascal Canfin (Renew Europe).

Optuživši Komisiju i tvrtke za nedostatak transparentnosti, istaknuo je da eurozastupnici traže više informacija o fazama istraživanja cjepiva protiv covida-19, o obvezama koje su preuzili laboratoriji i da li je izgledno da će ih ispuniti.

Zastupnici su također upozorili da, osim što je važno što prije osigurati cjepiva, Komisija i farmaceuti moraju istovremeno graditi povjerenje javnosti u cijepljenje kao takvo.

Predstavnici Sanofija i Curevaca su kazali da će u 2021. proizvesti milijardu doza cjepiva te istaknuli da im je na prvom mjestu sigurnost.

EMA ističe da niti jedno cjepivo nije 100 posto sigurno i da nije bez rizika, ali da će cjepiva biti odobrena tek kada korisnost lijeka prevagne nad rizicima.

Curevac i nevladina udruga Vaccines Europe traže, po uzoru na SAD, da se javno obznani tko snosi odgovornost za skrivene nuspojave, čemu su se neki zastupnici usprotivili.

Vaccines Europe također ističe da je potrebno osam milijardi doza da bi se cijepilo 50 posto svjetskog stanovništva, dok godišnja proizvodnja iznosi pet milijardi doza.

Neki se zastupnice također pitaju da li su nacionalni pravni okviri dovoljni da se osigura tako velika proizvodnja te kako pomiriti pitanje intelektualnog vlasništva s potrebom da buduća cjepiva budu dostupna gotovo svima.

Predsjednik Odbora za industriju, istraživanja i energetiku Christian Busoi (EPP) je istaknuo da "dobro cjepivo mora biti učinkovito, sigurno, dostupno, da se mora brzo razviti i moći dobiti odobrenje za stavljanje na tržište".

"Ali s Uninjom i cijelim svijetom koji su usred pandemije covida-19, vrijeme je jedna od stvari koju jednostavno nemamo", upozorio je Busoi.

Europska komisija je u lipnju predstavila europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene cjepiva protiv covida-19, kao najboljeg načina za postizanje trajnog rješenja za pandemiju.

Ciljevi su strategije su osigurati kvalitetna, sigurna i učinkovita cjepiva, državama članicama i njihovim stanovnicima osigurati brz pristup cjepivima i istodobno biti predvodnik u solidarnosti na svjetskoj razini te što je prije moguće osigurati pravedan pristup cjenovno pristupačnom cjepivu.

Tagovi: Sanofi, Curevac, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE