GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno 57 milijuna kuna

Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno 57 milijuna kuna
DRUGI STUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 11:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno je početkom svibnja 57.585.662,58 kuna ranije zaračunate naknade za upravljanje, čime je smanjen stvarni iznos naplaćene naknade.

Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019. godine predviđeno je da mirovinsko društvo koje upravlja obveznim mirovinskim fondom mora na račun Središnjeg registra osiguranika (REGOS) vratiti određeni postotak više naplaćene naknade za upravljanje iz prošle godine, a taj se iznos onda raspodjeljuje na sve obvezne mirovinske fondove, razmjerno njihovoj veličini. 

REGOS najkasnije do 5. svibnja svake kalendarske godine preraspodjeljuje navedeni iznos na sve mirovinske fondove, a što je ove godine po prvi puta provedeno, za više naplaćenu upravljačku naknadu u 2019. godini.

Mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade za upravljanje u iznosu od 20 posto ukupno naplaćenog iznosa naknade za upravljanje od strane svih mirovinskih društava u Republici Hrvatskoj u prethodnoj kalendarskoj godini. Ukoliko društvo tijekom godišnjeg obračunskog razdoblja naplati naknadu za upravljanje koja čini više od tih 20 posto ono je dužno najkasnije do 30. travnja iduće kalendarske godine 55 posto tako više naplaćenog iznosa uplatiti na račun REGOS-a, a kako bi se izvršila preraspodjela sredstava.

REGOS će zaprimljeni iznos do najkasnije 5. svibnja rasporediti na sve mirovinske fondove u Republici Hrvatskoj, razmjerno njihovoj veličini, promatranoj prema neto vrijednosti imovine pojedinog mirovinskog fonda na dan raspodjele sredstava.

U skladu s gore navedenim, te prema izračunima za 2019. godinu, Erste mirovinsko društvo i PBZ CO mirovinsko društvo nisu bili u obvezi uplatiti višak upravljačke naknade, dok su AZ i Raiffeisen mirovinsko društvo imali tu obvezu i to AZ u iznosu od 36.144.396,76 kuna i Raiffeisen mirovinsko društvo u iznosu od 21.441.265,82 kune, što je ukupan iznos od 57.585.662,58 kune.

Hanfa je 5. svibnja 2020. REGOS-u dostavila neto vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova, a on je istoga dana napravio preraspodjelu tih sredstava u sve obvezne mirovinske fondove (kategorija A, B i C), razmjerno njihovoj veličini, čime je u potpunosti izvršena propisana zakonska obaveza za 2019. godinu.

Tagovi: drugi stup, mirovinski fondovi, mirovinski sustav, Hanfa, Erste mirovinsko društvo, PBZ Croatia osiguranje, Raiffeisen mirovinsko društvo
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE