GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno 57 milijuna kuna

Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno 57 milijuna kuna
DRUGI STUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 11:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Članovima mirovinskih fondova drugog stupa uplaćeno je početkom svibnja 57.585.662,58 kuna ranije zaračunate naknade za upravljanje, čime je smanjen stvarni iznos naplaćene naknade.

Izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima koje su stupile na snagu 1. siječnja 2019. godine predviđeno je da mirovinsko društvo koje upravlja obveznim mirovinskim fondom mora na račun Središnjeg registra osiguranika (REGOS) vratiti određeni postotak više naplaćene naknade za upravljanje iz prošle godine, a taj se iznos onda raspodjeljuje na sve obvezne mirovinske fondove, razmjerno njihovoj veličini. 

REGOS najkasnije do 5. svibnja svake kalendarske godine preraspodjeljuje navedeni iznos na sve mirovinske fondove, a što je ove godine po prvi puta provedeno, za više naplaćenu upravljačku naknadu u 2019. godini.

Mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade za upravljanje u iznosu od 20 posto ukupno naplaćenog iznosa naknade za upravljanje od strane svih mirovinskih društava u Republici Hrvatskoj u prethodnoj kalendarskoj godini. Ukoliko društvo tijekom godišnjeg obračunskog razdoblja naplati naknadu za upravljanje koja čini više od tih 20 posto ono je dužno najkasnije do 30. travnja iduće kalendarske godine 55 posto tako više naplaćenog iznosa uplatiti na račun REGOS-a, a kako bi se izvršila preraspodjela sredstava.

REGOS će zaprimljeni iznos do najkasnije 5. svibnja rasporediti na sve mirovinske fondove u Republici Hrvatskoj, razmjerno njihovoj veličini, promatranoj prema neto vrijednosti imovine pojedinog mirovinskog fonda na dan raspodjele sredstava.

U skladu s gore navedenim, te prema izračunima za 2019. godinu, Erste mirovinsko društvo i PBZ CO mirovinsko društvo nisu bili u obvezi uplatiti višak upravljačke naknade, dok su AZ i Raiffeisen mirovinsko društvo imali tu obvezu i to AZ u iznosu od 36.144.396,76 kuna i Raiffeisen mirovinsko društvo u iznosu od 21.441.265,82 kune, što je ukupan iznos od 57.585.662,58 kune.

Hanfa je 5. svibnja 2020. REGOS-u dostavila neto vrijednosti imovine obveznih mirovinskih fondova, a on je istoga dana napravio preraspodjelu tih sredstava u sve obvezne mirovinske fondove (kategorija A, B i C), razmjerno njihovoj veličini, čime je u potpunosti izvršena propisana zakonska obaveza za 2019. godinu.

Tagovi: drugi stup, mirovinski fondovi, mirovinski sustav, Hanfa, Erste mirovinsko društvo, PBZ Croatia osiguranje, Raiffeisen mirovinsko društvo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Prekinut negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut negativni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi ojačali 0,6 posto, prekinuvši trodnevni negativni niz, no uz skroman promet, pri čemu su u fokusu investitora bile turističke dionice.
Vladin prijedlog: 16 radnih nedjelja po izboru trgovca
PRIJEDLOZI
Vladin prijedlog: 16 radnih nedjelja po izboru trgovca
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili.
Bankman-Fried: I ja sam ostao bez novca
BANKROT FTX-a
Bankman-Fried: I ja sam ostao bez novca
NEW YORK - Bivši izvršni direktor kripto burze FTX Sam Bankman-Fried negirao je da je počinio prevaru zbog koje je došlo do kolapsa burze navodeći kako je i on izgubio skoro sav novac.
Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
KOVANICE
Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
ZAGREB - Građani od danas, 1. prosinca u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna.
Ljubljanska burza: Lošije prognoze srezale dionice Cinkarne Celje
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Lošije prognoze srezale dionice Cinkarne Celje
LJUBLJANA - Trgovanje na Ljubljanskoj burzi u srijedu je završilo negativno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE