GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca

Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca
PRANJE NOVCA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2023 / 09:53
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Odluka hoće li Crna Gora zbog pranja novca završiti na "sivoj listi" Radne skupine za financijsko djelovanje (FATF) bit će donesena sredinom prosinca u Strasbourgu, a dogodi li se to će imati dalekosežne posljedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.

Tom odlukom Crna Gora bi ušla u društvo zemalja kao što su Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso i bila bi stavljena pod pojačani nadzor FATF-a, piše RTCG.

Vlada Crne Gore usvojila je prošlog tjedna Informaciju iz oblasti sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, u kojoj se navodi da je peti krug evaluacije Komiteta eksperata Vijeća Europe za evaluaciju provedeno je sprječavanje pranja novca (Manival).

To bi tijelo Vijeća Europe, kako je najavljeno, sredinom prosinca ove godine trebalo usvojiti izvješće koje bi Crnu Goru, u slučaju loših ocjena, moglo staviti na "sivu listu" FATF-a.

Pojašnjeno je da je riječ o popisu zemalja koje ne primjenjuju ili samo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Sa sjedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno tijelo za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Na njihovoj web stranici postoji "siva lista", gdje možete vidjeti koje su zemlje na toj listi.

Zanimljivo je, međutim, da se na ovoj "sivoj listi" nalazi i susjedna Hrvatska. Hrvatska je u sadašnjoj situaciji jedina članica Europske unije koja se nalazi na "sivoj listi".

Prema FATF-u, Vlada u Zagrebu obećala je pojačati napore u sferi sprječavanja svih oblika financijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan.

“Stavljanje na “sivu listu” FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i, naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore”, navodi RTCG u tekstu.

Ostale zemlje na listi su, primjerice, Sirija, Jemen, Mali, Nigerija, Burkina Faso ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasificirane kao visokorizične. Trenutno su na njemu samo tri zemlje - Iran, Mijanmar i Sjeverna Koreja.

Crnogorska vlada ranije je upozorila da bi stavljanje zemlje na "sivu listu" moglo dovesti do pada njenog kreditnog rejtinga, kao i do usporavanja realizacije stranih ulaganja koja dolaze iz zemalja koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Ako FATF neku zemlju stavi pod pojačani nadzor, odnosno na "sivu listu", to znači da se ta država obvezala da će u dogovorenom roku otkloniti utvrđene strateške nedostatke.

Sljedeća plenarna sjednica Manivala održat će se od 11. do 15. prosinca u Strasbourgu.

U Srbiji je, prema izvješću Uprave za sprječavanje pranja novca, u 2022. godini bilo sumnjivih transakcija vezanih uz građevinski sektor ili kriptovalute, što se uočava kao tipično posljednjih godina, a o čemu je Nova ekonomija već pisala. .

Sumnjive transakcije koje bi mogle biti pranje novca uočene su prošle godine prilikom otkupa sekundarnih sirovina, podizanja novca s računa poduzeća u obliku pozajmica, kao i prilikom reeksporta.

Pranje novca odnosi se na uvođenje u legalne tijekove novca stečenog nezakonitim putem.

Tagovi: Crna Gora, pranje novca
PROČITAJ I OVO
Zlato na povijesnom vrhuncu
PLEMENITI METALI
Zlato na povijesnom vrhuncu
NEW YORK - Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dosegle najvišu razinu u povijesti jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovici godine.
Wall Street prekinuo rekordni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo rekordni niz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u ponedjeljak unatoč rastućoj grupi tehnoloških dionica povezanih s procvatom umjetne inteligencije.
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
OCJENE
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
BASEL - Središnje banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je u ponedjeljak Banka za međunarodna poravnanja (BIS).
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
NEW YORK - Cijena bitcoina porasla je na početku tjedna, približavajući se još više svojoj najvišoj razini svih vremena nakon što je uspon zastao tijekom vikenda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE