GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva

Crna Gora: Stanje katastrofalno, sezona nikakva
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:47
Autor: SEEbiz/Dan
PODGORICA - Na Crnogorskom primorju gostiju nema. Organizovanih dolazaka turista nema i stanje je mnogo lošije nego 2019. godine.

Prognoze Vlade da će ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019. godine su nerealne i biće gotovo nemoguće ostvariti ih. To smatraju dugogodišnji turistički radnici i vlasnici hotela, apartmana i agencija, piše Dan

Ukazuju da će sezona biti bolja od prošlogodišnje, najgore u istoriji, te da će u odnosu na prošlu godinu moći da dođu gosti iz regiona, određeni broj turista iz Rusije, zbog ugovorenih letova iz te države, dok iz zapadnoevropskih zemalja nema organizovanih dolazaka.

Direktor Agencije Mac sun Montenegro Dragan Ivančević je kazao da početkom juna gostiju nema, te da će možda biti turista iz regiona u julu i avgustu.

“Stanje je loše. Bez organizovanog turizma nema ništa. Trenutno nema čartera, ugovorenih avio-sjedišta od strane turoperatora, iz Rusije treba da krenu dva leta, ali to nema veze sa turoperatorima. Iz Rusije neće biti organizovanog dolaska gostiju, već samo individualni aranžmani. U junu 2019. godine je bilo mnogo više gostiju”, rekao je Ivančević i dodao da kako dođe koji mjesec otkazuju se aranžmani.

Iz Vlade su više puta ponovili da očekuju da se 65 odsto prihoda iz 2019. godine ostvari u ovoj.

“To, nažalost, nije moguće očekivati. Jednostavno nema mogućnosti za takav rezultat. To su optimistične najave i nerealne su u odnosu na stanje na tržištu. Nema čarter letova, nema organizovanih dolazaka. U 2019. godini turoperatori su imali 24 rotacije u punoj sezoni. Sada, turoperatori ne mogu da uđu u ozbiljne čarter programe, jer u mnogim zemljama zbog epidemiološke situacije nijesu dobili zeleno svjetlo da lete ka nama”, rekao je Ivančević.

Kako ističe, organizovani turizam ne može preko noći.

“Ovog ljeta će biti više gostiju iz regiona i Rusije, ali sa zapadnim zemljama je nemoguće očekivati ozbiljnije brojke. Svakako, ne možemo očekivati ozbiljnije brojke po pitanju dolazaka turista”, poručio je Ivančević.

Vlasnik malog hotela, apartmana i lokala u Petrovcu Ilija Armenko je kazao da je ovogodišnja sezona bolja od gore, tj. prošlogodišnje.

“Stanje je katastrofalno, sezona je nikakva. Gosti polako otkazuju jul. Sezona je bolja od prošlogodišnje za 10 odsto, a prošla je bila nikakva. U Petrovcu radnim danima ima 50 ljudi na plažama, u Budvi je malo bolja situacija. Radnim danima nema nikoga, vikendom bude više. Hoteli su poluprazni iako su ponude jeftine”, kazao je Armenko.

Prema njegovim riječima malo se uradilo da se sezona spasi.

“Spas nam je Rusija, ali se kasno reagovalo, kasno je ministar otišao da dogovori letove. Posjeta Rusiji je trebalo da se realizuje u januaru, a ne da se mi inatimo, uvodimo sankcije Rusiji. Sami sebi skačemo u stomak. Čekamo 1. jul, a kad on dođe čekaćemo 1. avgust. O spektakularnim rezultatima ove sezone nema ništa”, izjavio je Armenko.

Ukoliko ova sezona bude bolja od prošlogodišnje 30 do 40 odsto biće dobro, kazao je on i dodao da u privatnom smještaju nema nikoga.

Istakao je i da će veliki hoteli zbog niskih cijena biti popunjeni i na količinu će nešto i zaraditi, dok će mali hoteli, apartmani i privatni smještaj loše proći.

“Nemamo ništa, a baratamo nekim ciframa da će biti 65 odsto prihoda u odnosu na 2019. godinu. To je nemoguća misija. Stanje je nikakvo, samo vikendom nešto radimo. Ako i ova godina bude loša, nema šanse da se opstane u turizmu. Većina dažbina je ostala na nivou iz 2019. godine. Nama trebaju gosti i svaki gost je dobrodošao. Bez Rusa, nama leba nema”, poručio je Armenko.

Istakao je i da će fiskalizacija da nagrdi ugostitelje, jer je PDV visok.

“Dosad se nešto i moglo uraditi u sivoj zoni. Bili smo prinuđeni da uđemo 10, 20 odsto u sivu zonu da bi opstali. Sa ovim dažbinama ne možemo da opstanemo. Ništa nije urađeno da nam se smanji PDV, sem na tri artikla. Svi bi bili zadovoljni kad bi bili na nuli, da pokrijemo troškove ove godine”, zaključio je Armenko.

U MER-u uvjereni da će promet biti 65 odsto iz 2019. godine

Ona je za RTCG kazala da za Crnu Goru vlada ofomno interesovanje ruskih turoperatora i kompanija.

“Očekujem da se uskoro obnove direktni letovi između Crne Gore i Rusije. Ruske avio-kompanije u kontinuitetu poslednjih mjeseci dobijaju tehničke dozvole za letove. Nadam se da će želja ruske turističke privrede i ruskih građana uticati na to da se na sledećem sastanku u toj zemlji donese odluka da se obnovi avio-linija sa Crnom Gorom”, kazala je Đurovićeva.

Precizirala je da oko 30-ak avio-kompanija sada realizuje letove prema Tivtu, a 15-ak prema podgoričkoj vazdušnoj luci.

Turisti sa tržišta Zapadne Evrope su, kako je ocijenila, malo oprezniji, ali se očekuje njihova dobra posjeta tokom jula i avgusta.

Već treba dogovarati aranžmane za 2022. godinu

Ivančević je kazao da treba da zaštitimo kvalitet i kompanije u turizmu, kako bi se dogodine preporučili.

“Kad počnu ugovaranja za sljedeću sezonu, treba da smo tu da ne izgubimo 2022. godinu”, rekao je Ivančević.

Kazao je da za septembar i oktobar ima organizovanih dolazaka i ako epidemiloška situacija bude stabilna, velike šanse su da će se dolasci realizovati.

Tagovi: crna gora, turizam, vlada crne gore, petrovac, ruski turisti,Mac sun Montenegro, Dragan Ivančević
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE