GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski zakon o konverziji kredita u treću doradu

Crnogorski zakon o konverziji kredita u treću doradu
DORADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2016 / 11:06
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - Poslanici su juče završili raspravu o predlogu izmjena Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, koji predviđa da se odnose na sve kredite, uključujući i one koji su premješteni u HETA i otplaćene.

O ovom aktu poslanici će se naknadno izjasniti, ali je nakon jučerašnje rasprave izvjesno da će ponovo morati da se dodatno preciziraju. Guverner Milojica Dakić je kazao da ni novi zakon neće biti primjenjiv, ukoliko se ne preciziraju neke stavke.

– Treba precizirati tretman zateznih kamata, eksplicirati izvršne postupke i neke druge stvari. Zato predlažem da to zajedno urade predlagač i Ministarstvo finansija, a CBCB će se uključiti, kazao je Dakić.

Predlagač zakona Nebojša Medojević (DF) je kazao da će prihvatiti sve predloge u prilog primjenljivosti zakona i interesa klijenata. On je pozvao Vladu i Ministarstvo finansija da dostave amandmane koji će precizirati zakonski tekst.

– Moramo napraviti zakon koji neće imati nijedne rupe, jer je HAAB sada kupio tajkun koji je zainteresovan samo za prodaju nekretnina, kazao je Medojević i dodao da se prethodno mora konsultovati sa korisnicima klijenata.

Dakić je podsjetio da ima 482 kreditne partije i da je HAAB svima uputila predlog za konverziju. Prihvaćeno je 387, a potpisano 333 aneksa ugovora.

– Dokapitalizacijom je sačuvana stabilnost banke nakon gubitka od preko 12 miliona eura, podsjetio je Dakić i ocijenio da CBCG nadzornu funkciju obavlja efikasno, ali nema kapacitet da predlaže zakone.

Odgovarajući na tvrdnju Medojevića da je CBCG kriva jer su neki njeni predstavnici učestvovali svojevremeno u obmani građana, Dakić je kazao da CBCG nikada nije obmanjivala javnost.

– Radila je sve što je u njenoj moći, ali je druga stvar što je zakon imao nedostatke i otežavao je primjenu. Nikada nijesmo tumačili zakon jer to nije u našoj nadležnosti, kazao je Dakić.

Odgovarajući na stav Emila Labudovića (DF) da bi trebalo da podnese ostavku, guverner je odgovorio da se ostavka podnosi kad se pogriješi ili pokaže nesposobnost, a na njega se ništa od toga ne odnosi.

– Nikada se do sada nije postavljalo pitanje moga ili rada CBCG. Kada utvrdite da postoje neki elementi, nema nikakvog problema, odgovorio je Dakić.

Dritan Abazović je kazao da podržava zakon i apelovao da niko ne stavi interese banke ispred građana.

– CBCG nije smjela da dozvoli da se ovo desi jer građani nijesu dobijali CHF nego eure. Banke imaju visoke profite i nema razloga da imaju zelenaške kamate, kazao je Abazović.

Tagovi: konverzija kredita, Centralna banka Crne Gore, Milojica Dakić, Nebojša Medojević
PROČITAJ I OVO
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
ZABRANE
Njemačka zabranjuje usmrćivanje muških pilića
BERLIN - Njemačka će u 2022. godini zabraniti usmrćivanje milijuna muških pilića, pokazuje nacrt zakona koji je u srijedu potpisala vlada u Berlinu.
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oporavili se trgovanje i indeksi
BEOGRAD – Življe trgovanje akcijama i rast BELEX indeksa obeležili su dan na Beogradskoj berzi.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, promet slab
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela rast indeksa, ali i daleko manji promet u odnosu na jučer.
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
OPTIMIZAM
Private equity fondovi vrlo optimistični oko 2021. godine
ZAGREB - Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62% na 123% u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u
FOREX
Dolar oslabio u očekivanju novih fiskalnih poticaja u SAD-u

LONDON - Dolar je u srijedu kliznuo prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer su se trgovci usredotočili na nove izdašne gospodarske poticaje u SAD-u.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE