GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski zakon o konverziji kredita u treću doradu

Crnogorski zakon o konverziji kredita u treću doradu
DORADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2016 / 11:06
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - Poslanici su juče završili raspravu o predlogu izmjena Zakona o konverziji kredita u CHF u eure, koji predviđa da se odnose na sve kredite, uključujući i one koji su premješteni u HETA i otplaćene.

O ovom aktu poslanici će se naknadno izjasniti, ali je nakon jučerašnje rasprave izvjesno da će ponovo morati da se dodatno preciziraju. Guverner Milojica Dakić je kazao da ni novi zakon neće biti primjenjiv, ukoliko se ne preciziraju neke stavke.

– Treba precizirati tretman zateznih kamata, eksplicirati izvršne postupke i neke druge stvari. Zato predlažem da to zajedno urade predlagač i Ministarstvo finansija, a CBCB će se uključiti, kazao je Dakić.

Predlagač zakona Nebojša Medojević (DF) je kazao da će prihvatiti sve predloge u prilog primjenljivosti zakona i interesa klijenata. On je pozvao Vladu i Ministarstvo finansija da dostave amandmane koji će precizirati zakonski tekst.

– Moramo napraviti zakon koji neće imati nijedne rupe, jer je HAAB sada kupio tajkun koji je zainteresovan samo za prodaju nekretnina, kazao je Medojević i dodao da se prethodno mora konsultovati sa korisnicima klijenata.

Dakić je podsjetio da ima 482 kreditne partije i da je HAAB svima uputila predlog za konverziju. Prihvaćeno je 387, a potpisano 333 aneksa ugovora.

– Dokapitalizacijom je sačuvana stabilnost banke nakon gubitka od preko 12 miliona eura, podsjetio je Dakić i ocijenio da CBCG nadzornu funkciju obavlja efikasno, ali nema kapacitet da predlaže zakone.

Odgovarajući na tvrdnju Medojevića da je CBCG kriva jer su neki njeni predstavnici učestvovali svojevremeno u obmani građana, Dakić je kazao da CBCG nikada nije obmanjivala javnost.

– Radila je sve što je u njenoj moći, ali je druga stvar što je zakon imao nedostatke i otežavao je primjenu. Nikada nijesmo tumačili zakon jer to nije u našoj nadležnosti, kazao je Dakić.

Odgovarajući na stav Emila Labudovića (DF) da bi trebalo da podnese ostavku, guverner je odgovorio da se ostavka podnosi kad se pogriješi ili pokaže nesposobnost, a na njega se ništa od toga ne odnosi.

– Nikada se do sada nije postavljalo pitanje moga ili rada CBCG. Kada utvrdite da postoje neki elementi, nema nikakvog problema, odgovorio je Dakić.

Dritan Abazović je kazao da podržava zakon i apelovao da niko ne stavi interese banke ispred građana.

– CBCG nije smjela da dozvoli da se ovo desi jer građani nijesu dobijali CHF nego eure. Banke imaju visoke profite i nema razloga da imaju zelenaške kamate, kazao je Abazović.

Tagovi: konverzija kredita, Centralna banka Crne Gore, Milojica Dakić, Nebojša Medojević
PROČITAJ I OVO
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, indeksi blago pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, indeksi blago pali
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago pali, a promet je u odnosu na kraj prošlog tjedna povećan, uz samo jednu dionicu kojom se trgovalo za više od milijun kuna.
Hotelijeri očekuju poticaje i pomoć države za investicije i nedostatak radne snage
OČEKIVANJA
Hotelijeri očekuju poticaje i pomoć države za investicije i nedostatak radne snage
ZAGREB - Hotelijeri u Hrvatskoj se nadaju da će 2022. biti turistički uspješnija od 2021. godine, što će ovisiti i o epidemiološkoj situaciji, ali i pripremama sektora te daljnjoj suradnji s javnim sektorom i posebice državom, bez čije pomoći i poticaja teško da će se pokrenuti potrebne investicije i riješiti problem nedostatka radne snage.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je blago ojačao prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, uz podršku stabilizacije prinosa na ključne američke obveznice i očekivanja da će američki Fed ubrzati proces smanjenja poticaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE