GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cvijeće za Sve svete skuplje čak 30 posto

Cvijeće za Sve svete skuplje čak 30 posto
POSKUPLJENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 10:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uoči Svih svetih, kada građani tradicionalno ukrašavaju grobove svojih najmilijih cvjetnim aranžmanima, primjetan je rast cijena cvijeća od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a stručnjaci objašnjavaju da je razlog tomu rast ulaznih troškova, poput goriva, sjemena ili transporta.

Cvjećarska struka, kao i druge obrtničke struke, suočava se s nizom faktora koji utječu na poslovanje - rastom ulaznih troškova, nedostatkom radnika te nelojalnom konkurencijom koja posebice pogađa cvjećarsku struku, kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Vlada je, kažu, ograničavanjem cijena električne energije pokazala da ima sluha za probleme obrtnika, ali energenti nisu jedina stavka koja utječe na troškove poslovanja.

ističu pritom da su znatno povećane nabavne cijene cvijeća i repromaterijala, troškovi transporta, troškovi rada, a na branšu utjecaj imaju i klimatske promjene odnosno sve češće vremenske nepogode, što se sve odražava na konačnu cijenu cvjetnih aranžmana.

Iz HOK-a podsjećaju i na izmjene Zakona o trgovini koje prema njihovom mišljenju najviše pogađaju baš one obrtnike koji glavnu tržišnu orijentaciju imaju na nedjelje i blagdane, kada ostvaruju većinu prometa.

To su obrtnici koji posluju na grobljima i svetištima vezanima uz crkve te suvenirnicama, koji su poslovno i tržišno orijentirani upravo na dane kada građani u najvećoj mjeri posjećuju ta mjesta - nedjeljama i blagdanima.

Stoga je HOK pozdravio odluku Vlade kojom je blagdan Svih svetih proglašen sajmenim danom na razini Hrvatske.

"Ta odluka je od velike važnosti za nas cvjećare i sve povezane djelatnosti. Mnogi od nas baziraju proizvodnju i poslovanje upravo u odnosu na taj blagdan. U ovom slučaju mogli bismo govoriti ne samo o neostvarenom prihodu već i o velikim gubicima, s obzirom da moramo unaprijed osigurati i potreban materijal.", kaže predsjednica Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore Edita Merćep.

Nemogućnost rada na blagdan Svih svetih, kako je istaknula, bi bio nenadoknadiv na njih, a za nemali broj značio bi i kraj poslovanja.

Tagovi: cvijeće, svi sveti, groblja
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE