GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dani posvećeni Mirku Kovaču od 25. do 28. rujna u Rovinju

Dani posvećeni Mirku Kovaču od 25. do 28. rujna u Rovinju
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2014 / 16:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Rovinju će se od 25. do 28. rujna održati manifestacija Dani Mirka Kovača, zamišljena kao poligon za promišljanje o književnom stvaralaštvu, umjetničkim pozicijama i vrijednostima književnika i intelektualca koji je uvelike obilježio kulturni i književni prostor bivše Jugoslavije.
Manifestaciju organizira Kovačev nakladnik Fraktura u povodu prve godišnjice njegove smrti, s idejom da ona postane tradicionalno mjesto intelektualnih okupljanja oko tema koje se ne tiču samo Kovačeva djela i pisanja već i svega onoga čime se bavio.

Dani Mirka Kovača izniknuli su iz ideje da se na neki način pokuša očuvati živim sjećanje na njega, ali možda još i više na ideje koje je zastupao, te da oni "postanu važno mjesto promišljanja uloge, kazališta i filma u duhu Mirka Kovača – dakle, u duhu tolerancije, intelektualne znatiželje i moralne postojanosti.

O opusu i misli tog velikog regionalnog pisca na prvim Danima u rovinjskom će Multimedijalnom centru i Dvorani hotela Park među ostalima raspravljati Mile Stojić, Aleš Debeljak, Filip David, Svetislav Basara, Enver Kazaz, Borka Pavičević, Miljenko Jergović, Davor Beganović, Ivan Lovrenović i još mnogi drugi. Program počinje u četvrtak 25. rujna pretpremijernom projekcijom filma o Mirku Kovaču redatelja Novice Milića, nakon čega će Predrag Lucić i Boris Dežulović izvesti songove prema Kovačevim tekstovima.

Bit će održana i dva okrugla stola – jedan posvećen romanu "Vrijeme koje se udaljava" i kontekstu romana u Kovačevu romanesknom opusu, a drugi o njegovom političkom esejizmu i knjizi "Elita gora od rulje".

U programu je i projekcija filma "Gosti i radnici" po Kovačevu scenariju u režiji Lordana Zafranovića. Zafranović i Branislav Mićunović govorit će o radu s Kovačem na filmu i u kazalištu, a bit će održana i rasprava o autobiografizmu u njegovu djelu. Manifestaciju će zatvoriti scenska izvedba pisama Filipa Davida i Mirka Kovača (iz "Knjige pisama 1992.-1995.") u režiji Radmile Vojvodić.

Na Danima će biti utemeljena i književna nagrada koja će nositi ime tog velikog pisca i to u kategoriji najboljeg romana, najboljeg prvijenca i najbolje knjige eseja. Nagrada će se dodjeljivati od iduće godine svake godine za po jednu iz navedenih kategorija i to za najbolja ostvarenja iz tri godine koje su prethodile u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Svaka od tih zemalja imat će svojeg izbornika koji će predlagati do sedam djela za širi izbor iz kojeg će se za uži izbor birati sedam ostvarenja, među kojima će se odabrati tri pobjednika. Finalistima će biti uručene financijske nagrade i plakete.

Mirko Kovač (1938.-2013.) svoj je prvi roman "Gubilište" objavio 1962. u Beogradu, a među njegovim kasnijim romanima iz beogradskog razdoblja ističu se zbirka pripovjedaka "Rane Luke Meštrevića", te romani "Ruganje s dušom" i "Vrata od utrobe". Svojim romanima i scenarijima 70-tih je godina stekao književnu slavu kao član neformalne skupine četvorice beogradskih književnih prijatelja, "disidenata" i boema, uz Danila Kiša, Filipa Davida i Borislava Pekića.

U drugoj polovici 80-tih godina javno se suprotstavljao politici Slobodana Miloševića te je nakon brojnih prijetnji početkom 90-tih bio prisiljen napustiti Srbiju.

Bio je dosljedni antinacionalist koji je odabrao Hrvatsku za svoju posljednju domovinu, gdje je također bio kritičan spram svakog oblika nacionalizma. Preselio se u Istru, u Rovinj, te tamo proveo posljednja dva desetljeća života i napisao neka od svojih ponajboljih djela - "Kristalne rešetke", "Grad u zrcalu", "Elita gora od rulje", "Pisanje ili nostalgija", pripovjetke "Ruže za Nives Koen", novu verziju "Ruganja s dušom" i druge.

Kovač je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada, a knjige su mu prevedene na desetak jezika.

Dani Mirka Kovača održavaju se uz potporu ministarstava kulture RH, BiH i Crne Gore, Instituta za književnost BiH, Grada Rovinja, Istarske županije i brojnih sponzora.

Tagovi: Dani Mirka Kovača, Mirko Kovač, Fraktura, Lordan Zafranović, Svetislav Basara, Filip David, Miljenko Jergović, Mile Stojić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE