GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DAX prvi put premašio 17.000 bodova

DAX prvi put premašio 17.000 bodova
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 19:51
Autor: SEEbiz
FRANKFIRT - Njemački burzovni indeks DAX prvi je put premašio granicu od 17.000 bodova, popevši se u četvrtak ujutro 1,4% na 17.002 boda.

Indeks je ojačan izgledima da će ključne kamatne stope uskoro ponovno značajno pasti.

Tijekom svog porasta na kraju godine s najniže razine u listopadu, vodeći indeks nadmašio je svoju četveromjesečnu najvišu razinu u prethodnom tjednu i nakon toga dosegao nove rekordne razine gotovo svakodnevno.

U srijedu navečer, Federalne rezerve, američka središnja banka, ne samo da su zadržale svoje ključne kamatne stope stabilnima, nego i njihova nova gospodarska prognoza sugerira da će vjerojatno biti oko tri smanjenja kamatnih stopa u 2024., ukupno za 0,75 postotnih bodova, što premašuje tržišne prethodna očekivanja kamatnih stopa.

"Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell izigrao je Djeda Mraza za burze", rekao je Thomas Altmann, portfeljski menadžer iz QC Partnersa.

Sada, kaže Altmann, tržišta očekuju da i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pokaže nešto božićnog duha.

Lagarde će to imati priliku učiniti u četvrtak, kada se ECB sastaje na redovnom planiranom sastanku za donošenje odluka. Bank of England također se sastaje u četvrtak kako bi razgovarali o kamatama.

Altmann je rekao da je očekivano smanjenje stope u travnju već uračunato u dionice.

"Puno će ovisiti o tome hoće li Lagarde ostati pri tome ili hoće li upozoriti burzu na preuranjeni optimizam", rekao je.

Izgledi pada kamatnih stopa dobra su vijest za ulagače u kapital. Dionice ponovno postaju atraktivnije u usporedbi s vrijednosnicama s fiksnom kamatom. Krediti su sve povoljniji, tvrtke se lakše financiraju, a investicije su sve pristupačnije.

DAX je probio 15.000 i 16.000 maraka u ožujku i kolovozu 2021., kada su tržišta dionica diljem svijeta ostavila svoje najniže razine zbog koronavirusa iz prethodne godine za sobom.

Na početku pandemije indeks je pao na 8255,65 bodova. Od tada se indeks više nego udvostručio – iako su ruski rat u Ukrajini i rekordna inflacija zadali ozbiljne udarce gospodarstvu.

Rekordni DAX je u suprotnosti s lošom gospodarskom situacijom u Njemačkoj. Međutim, dioničari često nisu fokusirani na trenutnu situaciju, već na buduću dobit. Također, većina od 40 tvrtki uvrštenih na DAX ima međunarodnu prisutnost: Njemačka je stoga samo jedno tržište među mnogima.

Foto: Boris Roessler/dpa

Tagovi: DAX, Njemačka burza, frankfurt
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE