GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu

Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 18:25
Autor: Maja Marković
INTERVJU - Digitalni nomad Dean Kuchel, jedan od utemeljitelja i voditelja zajednica Digital Nomad World (DNW) i Digital Nomad Israel (DNI), boravi u Zagrebu od početka rujna. Svijetom putuje već osam godina i prošao je više od stotinu zemalja.

Dean kaže da mu je Zagreb "po mjeri". Opušten, s dobrom hranom i dobrim noćnim životom, pa se osjeća dobrodošlo.

SEEbiz: Zašto ste za svoj rad odabrali Zagreb kao digitalni nomad?

Dean Kuchel: Zagreb ima sve - gradski život, noćni život, mnogo kafića, ukusnu hranu i prohodan je. Posljednjih godina i ovdje raste digitalna nomadska scena, pa postoji mnogo sjajnih prostora za suradnju s kojima možete raditi i kolege nomade za susrete. Ljubaznost mještana i lijepo vrijeme zaista čine Zagreb odličnim mjestom za boravak. Volim Zagreb!

SEEbiz: Znate li neke detalje o Zagrebu i njegovom poslovnom okruženju?

Dean Kuchel: U nekoliko tjedana koliko sam ovdje već sam se susreo s mnogim mladim poduzetnicima. Čini mi se da ovdje ima puno kreativnih ljudi, a uz pravo vodstvo i podršku - scena mladih startupa i neovisnih poduzetnika može procvjetati.

SEEbiz: Kakve su vaše spoznaje o Hrvatskoj i o hrvatskom programu za digitalne nomade?

Dean Kuchel: Za mene je hrvatska digitalna nomadska viza poruka dobrodošlice koju svaka vlada može poslati digitalnim nomadima i profesionalcima na daljinu, a pokazuje da vlada razumije prednosti i koristi od gostovanja digitalnih nomada te uspostavljanja pravne strukture u kojoj ćemo ostati jedno mjesto na duže periode.

Želio bih vidjeti veću fleksibilnost u pogledu uvjeta, lakši proces, a također i dopustiti DN-ovima da otvore lokalna poduzeća i ponude mogućnosti zapošljavanja - doista vjerujem da tu Hrvatska može imati najviše koristi - mi ne dolazimo na posao, mi smo ovdje za rast i stvaranje više mogućnosti.

SEEbiz: Hoćete li razmisliti o tome da narednih mjeseci ostanete još malo u Zagrebu ili Hrvatskoj?

Dean Kuchel: Već sam planirao istražiti više od zagrebačke okolice i drugih dijelova zemlje nakon mog boravka u Zagrebu. No kako postaje sve hladnije, možete očekivati da ću se do idućeg proljeća uputiti na neko toplo mjesto.

SEEbiz: Kako biste opisali svoj rad? Radije radite na daljinu ili ćete u bliskoj budućnosti razmotriti neki uredski angažman?Dean Kuchel: Uživam s vremena na vrijeme odlaziti u ured i susretati se s kolegama, ali mislim da nisam spreman vratiti se u uredski život, ne u bliskoj budućnosti.

SEEbiz: Možete li navesti neke svoje klijente?

Dean Kuchel: Radim više poslova:

1. Savjetujem tvrtke i zemlje o tome kako usvojiti rad na daljinu i privući digitalne nomade.
2. Osnivač sam dviju internetskih zajednica: Digitalni nomadi Izrael, Svijet digitalnih nomada
3. Radim kao konzultant za tehnološke tvrtke, trenutno pružam usluge velikoj tvrtki za kibernetičku sigurnost.

SEEbiz: Radite li radije kao digitalni nomad od kuće ili iz nekog coworking prostora?

Dean Kuchel: Lako pitanje - coworking prostori! Uživam u društvu drugih istomišljenika - to me održava koncentriranim i produktivnim, a i odličan je način za stjecanje novih prijatelja. Ako me primijetite u coworking prostoru - dođite da se upoznamo! U Zagrebu ih ima poprilično, po vrlo pristupačnim cijenama i na različitim lokacijama - već sam bio u pet različitih prostora.

SEEbiz: Što nam možete reći o svojim prethodnim odredištima za rad kao digitalni nomad?

Dean Kuchel: Neka od mojih omiljenih odredišta su Bali u Indoneziji, Medellin u Kolumbiji i Kanarski otoci. Osim izvrsnog vremena i prekrasnih krajolika - ono što ih čini omiljenima je angažirana i povezana zajednica digitalnih nomada u svakom od njih - to zaista čini razliku.

SEEbiz: Što se tiče životnih uvjeta, što preferirate?

Dean Kuchel: Tijekom svog putovanja miješam sve vrste smještaja. Ljubitelj sam hostela jer je to odličan način za upoznavanje ljudi i vrlo isplativ način putovanja po svijetu. Kad mi treba više privatnosti i fokus na posao - obično tražim smještaj na Airbnbu.

SEEbiz: Možete li napraviti usporedbu između vaših prethodnih odredišta i Zagreba?

Dean Kuchel: Nakon putovanja u više od stotinu zemalja naučio sam uživati u jedinstvenosti svakog grada i kulture. Kad uspoređujem odredišta s kojih radim, gledam tri glavna faktora:

Troškovi života - Zagreb nudi nevjerojatnu ravnotežu između troškova života i kvalitete života!
Internet - Izvrsna povezivost i brzine u svakom kafiću ili coworking prostoru
Zajednica - Želim vidjeti da više digitalnih nomada dolazi ovamo i formira uspješnu zajednicu.
Zagreb doista ima sve, jedino što nedostajete - to ste vi.

SEEbiz: Jeste li dobili kvalitetnu potporu Turističke zajednice grada Zagreba?

Dean Kuchel: Tim u zagrebačkoj turističkoj upravi bio je od velike pomoći i potrudili su se da moj posjet ovdje bude savršen. Ostalo mi je još više od dva tjedna i jedva čekam provjeriti sve njihove preporuke.

SEEbiz: Je li bilo teško dobiti digitalnu nomadsku vizu u Hrvatskoj?
Dean Kuchel: Nisam se još prijavio, ali razgovarajući s brojnim nomadima koji su to već učinili, zvučalo je kao da je proces prilično jednostavan i jasan. Izazov je tipično papirologija koju je potrebno obaviti u inozemstvu kao dio prijave.

SEEbiz: Vidite li Zagreb i Hrvatsku kao stabilnu i održivu destinaciju za digitalne nomade?

Dean Kuchel: Apsolutno! Ima tako rijetku mješavinu europskog stila, s mediteranskim okusom. Lijep grad, prekrasna obala i priroda, dugo ljeto, a mještani se osjećaju ugodno. Kako bi to postalo vrhunsko odredište za digitalne nomade - želio bih vidjeti kako različiti gradovi surađuju zajedno s lokalnim suradnicima poput DNA Hrvatska, Saltwatera i drugih.

Suradnja je u ovom slučaju puno bolja od konkurencije, a ja sam tu da pomognem Hrvatskoj i u ovoj misiji.

SEEbiz: Po vašem mišljenju, što država treba osigurati da bi bila privlačna destinacija za digitalne nomade?
Dean Kuchel: Valja postići dobru ravnotežu troškova života i kvalitete života, dobre brzine interneta, prostora za suradnju - i što je najvažnije - uspješnu zajednicu lokalnih i međunarodnih digitalnih nomada.
Danas je lako pronaći internet i razumne troškove života - ali povezana zajednica rijetka je i zahtijeva suradnju za stvaranje.

Hvala vam što ste me ugostili u vašoj zemlji, uživam otkrivajući sve više i više toga svaki dan.





Tagovi: Dean Kuchel, digitalnii nomadi, Turistička zajednica Grada Zagreba
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE