GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitteovih 500 najvećih: PKN Orlen vodeći, Agrokor na 28. mjestu

Deloitteovih 500 najvećih: PKN Orlen vodeći, Agrokor na 28. mjestu
RANGIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2011 / 13:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, nalazi se 13 hrvatskih tvrtki, u usporedbi s prošlogodišnjih 16. Kao i prošle godine, najbolje plasirana hrvatska tvrtka je Agrokor. Taj je koncern na regionalnoj listi zauzeo 28. mjesto. U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se plasirala na 11. mjesto najjačih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja na najvišem 16. mjestu Croatia osiguranje.
Kao i prijašnjih godina, prvo mjesto i dalje čvrsto drži poljska naftna kompanija PKN Orlen s prihodom od prodaje 20,9 milijardi eura. Slijede mađarska naftna kompanija MOL te češka Škoda.

“Ukupni prihod koji su prošle godine ostvarile najveće srednjoeuropske tvrtke, izražen u eurima, povećao se za 14 posto u usporedbi s 2009. Ta pozitivna promjena nedvojbeno je posljedica izlaska kompanija iz globalne krize koja je u 2009. zahvatila i srednjoeuropsku regiju. Prošle je godine preko 80 posto tvrtki od 500 najvećih zabilježilo porast prihoda u odnosu na 2009. Na listu se plasiralo najviše tvrtki iz Poljske, Češke, Mađarske i Ukrajine, koje zajedno čine 73 posto tvrtki na listi” napominje Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora energetike, robe široke potrošnje i telekomunikacija. Vodeće mjesto među hrvatskim tvrtkama zadržao je koncern Agrokor, koji je u 2010. godini ostvario prihod od 3 milijarde i 634 milijuna eura te zauzeo 28. mjesto na listi. Agrokor slijede INA grupa (30. mjesto), HEP grupa (85.), Konzum (97.), HT grupa (140.), Prirodni plin (242.), Zagrebački holding (351.), HEP-Proizvodnja (370.), Podravka (409.), HEP-Operator (422.), VIPnet (451.), HŽ (466.) i Mercator-H (486.). HT grupa, iako peta hrvatska tvrtka, s 251 milijuna eura neto dobiti daleko je najprofitabilnija od svih hrvatskih tvrtki, dok je HEP bio drugi najprofitabilniji s 200 milijuna eura neto dobiti.

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman. Ako ove rezultate stavimo u kontekst naše uže regije, dakle zemalja s kojima se hrvatsko gospodarstvo može uspoređivati, vidjet ćemo da Slovenija ima 18 tvrtki na rang-ljestvici, dok se iz Srbije na listu plasiralo 11 kompanija.

Najveći broj tvrtki na Deloitteovoj regionalnoj ljestvici dolazi iz sektora energetike i resursa, čak 30 posto. Tvrtke iz tog sektora brojčano dominiraju listom, ponajviše zahvaljujući rastu cijena nafte i naftnih derivata, što je rezultiralo znatnim rastom prihoda. S druge strane, cijene električne energije u regiji, koje su pod većim regulatornim utjecajem, bile su stabilne, te su tako prihodi elektroenergetskih tvrtki na listi stagnirali. Na prvom mjestu CE top 500 ljestvice našao se poljski energetski gigant PKN Orlen, slijede ga mađarski MOL i ukrajinski Naftogas.

“Najveća tvrtka iz sektora energetike i resursa u Adria regiji u prošloj je godini ponovno bila INA grupa, s prihodom od 3,55 milijardi eura, što je povećanje od 16,6 posto u odnosu na 2009. godinu” zaključuje Krešić.

Tvrtke iz sektora robe široke potrošnje zauzele su visoke pozicije na Deloitteovoj rang listi.

“Vodeće kompanije iz sektora robe široke potrošnje u Hrvatskoj većinom su uspjele povećati prihode, usprkos padu prometa robe od 1,8 posto u trgovini na malo tijekom 2010., odnosno 1,2 posto nižem obimu bruto domaćeg proizvoda. Rast prihoda Mercator-H povećao se za 32 posto, što je posljedica preuzimanja Getroa” ističe Dražen Nimčević, direktor u Odjelu za porezno savjetovanje.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih tvrtki. Na prvom mjestu, kao i prošle godine s aktivom koja je u 2010. iznosila 43 milijarde eura našla se poljska banka PKO BP. Za njom slijede mađarski OTP, češki ČSOB i Česká spořitelna, te poljski Pekao. Među osiguravateljima nije bilo promjena na vodećoj poziciji, pa listu i dalje predvodi poljska osiguravajuća tvrtka PZU. Češke osiguravajuće kuće Česká Pojišťovna i Kooperativa pojišťovna zauzele su drugo i treće mjesto.

Među hrvatskim bankama, najviše mjesto već tradicionalno zauzima Zagrebačka banka, koja se plasirala na 11. mjesto. Od ostalih banaka tu su još PBZ (24. mjesto), Erste banka (34.) i Raiffeisen banka (43). Broj osiguravajućih tvrtki iz Hrvatske na rang-ljestvici ostaje nepromijenjen. Najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 16. mjestu regionalne ljestvice, a slijede ga Euroherc (47. mjesto) i Allianz (48.).

“Unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima, financijski sektor regije ostaje stabilan, što je bitan preduvjet za početak oporavka. Nedavni „stres testovi“, provedeni u dijelu najvećih bankarskih kuća u regiji, upućuju na zaključak da su se one u stanju nositi s nadolazećim izazovima” zaključuje Luka Babić, viši suradnik u Odjelu za financijsko savjetovanje.

Tagovi: Agrokor, Deloitte, PKN Orlen, Ina, Konzum, HEP, Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Hrvatski Telekom, Mercator-H, Mercator, Dražen Nimčević, Luka Babić
PROČITAJ I OVO
I švicarska čokolada pati zbog koronavirusa
PAD PRODAJE
I švicarska čokolada pati zbog koronavirusa
BERN - Prodaja švicarske čokolade pala je u prvih osam mjeseci ove godine 14,3 posto budući da je pandemija covida-19 pogodila maloprodaju povezanu s putovanjima i poslove proizvođača s hotelima i restoranima.
Dolar u blagom plusu, u fokusu američki izbori i korona
FOREX
Dolar u blagom plusu, u fokusu američki izbori i korona
LONDON - Tečaja dolara u utorak je blago ojačao prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, na kojima se trguje nešto opreznije jer su investitori odlučili ostati po strani pred američke predsjedničke izbore, a brinu ih i gospodarske posljedice drugog vala Covida-19.
Prva regulativa EU-a za crowdfunding platforme
REGULATIVA
Prva regulativa EU-a za crowdfunding platforme
ZAGREB – Uredba o crowdfundingu* te povezane izmjene Direktive MiFID II (tzv. „crowdfunding paket“), finalizirane tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, objavljene su u službenom glasilu Europske unije 20. listopada 2020. Riječ je o Uredbi koja je izravno primjenjiva u državama članicama te stupa na snagu 20 dana nakon objave u službenom glasilu, s rokom primjene od 10. studenoga 2021.
NIS isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
NIS isplaćuje dividendu
BEOGRAD - Nedavno objavljena vest da će građani dobiti po 68 dinara od besplatnih akcija Telekoma dobila je epilog. Isplata će biti tokom novembra, a druga "finansijski bolja" informacija jeste da u novembru na računu treba očekivati i 115 dinara od dividende koju će uplatiti kompanija NIS.
Europske burze u minusu drugi dan zaredom
PAD
Europske burze u minusu drugi dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, drugi dan zaredom, a trguje se nervozno dok ulagači prate nepopustljivo širenje koronavirusa u zemljama Europe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE