GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitteovih 500 najvećih u regiji: PKN Orlen najveći, Ina 26., Agrokor 29.

Deloitteovih 500 najvećih u regiji: PKN Orlen najveći, Ina 26., Agrokor 29.
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2012 / 14:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi, koju je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, našlo se 12 hrvatskih tvrtki.

Uz bok hrvatskim tvrtkama koje su ranijih godina bilježile zamjetan plasman na Deloitteovoj listi, ove su se godine našli Orbico i Atlantic Grupa. Kao i ranijih godina, najbolje plasirane hrvatske tvrtke su INA i Agrokor. U bankarskom sektoru Zagrebačka banka se uspjela plasirati među 10 najvećih banaka SE regije, dok je od osiguravatelja najbolji plasman ostvarilo Croatia osiguranje.

Kao i prošle godine, prva tri mjesta Deloitteove ljestvice čvrsto drže poljska naftna kompanija PKN Orlen, s 26 milijardi eura prihoda od prodaje, zatim mađarska naftna kompanija MOL i češki proizvođač automobila Škoda. Među deset najvećih tvrtki u Srednjoj Europi najviše je onih koje dolaze iz sektora robe široke potrošnje, energetike i resursa te proizvodnog sektora, koji zajedno čine preko 85% liste. Gledano prema prihodima od prodaje, među Deloitteovih 500 najvećih udio tvrtki iz energetskog sektora iznosi visokih 41 posto.

U 2011. godini tvrtke na Deloitteovoj ljestvici nastavile su bilježiti rast prihoda u odnosu na ranije razdoblje. Dok je 2009. čak 79 posto tvrtki bilježilo pad prihoda, izraženog u eurima, u 2011. godini rast je zabilježilo 77 posto tvrtki, što ukazuje na oporavak tržišta u regiji tijekom 2011.

„Zanimljivo je primijetiti da je prihod od prodaje, koji je bilo potrebno ostvariti u 2011. godini kako bi se tvrtka našla među 500 najvećih, narastao u odnosu na prošlu godinu. Tako je u 2010. za plasman na ljestvicu bilo potrebno ostvariti 405 milijuna eura prihoda od prodaje, dok je u 2011. bilo potrebno prihodovati čak 479 milijuna eura.", komentira Ivica Krešić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje Deloittea.

Hrvatske tvrtke na listi dolaze uglavnom iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, dok su sektor telekomunikacija i javni sektor zastupljeni s po jednom tvrtkom. Vodeću poziciju među hrvatskim tvrtkama ove je godine zauzela INA grupa, ostvarivši 4.038 milijuna eura prihoda od prodaje u 2011. godini. Ovakvim se rezultatom INA uspjela svrstati na visoko 26. mjesto Deloitteove ljestvice i povratiti, nakon nekoliko godina, primat u regiji. Koncern Agrokor se ove godine plasirao na, također visoko, 29. mjesto. Za njima slijede Konzum (107.), zatim HEP grupa (116.), HT Grupa (183.), Prirodni plin (229.), Orbico (304.), Atlantic Grupa (366.), Zagrebački holding (437.), HEP – Proizvodnja (441.), Podravka (490.) i HEP – Operator distribucijskog sustava (495.).

Gledano prema neto dobiti, daleko najprofitabilnije hrvatske tvrtke na listi su HT grupa i INA grupa.

Udio hrvatskih tvrtki na srednjoeuropskoj rang-ljestvici relativno je skroman. Ukupno 12 tvrtki iz naše zemlje plasiralo se na listu, što predstavlja udio od 2,4 posto. „Treba uzeti u obzir činjenicu da se donja granica prihoda od prodaje koje su tvrtke trebale ostvariti u 2011. značajno povisila, zbog čega su tri hrvatske tvrtke ispale s liste. S druge strane, novost na ovogodišnjoj listi predstavljaju dvije hrvatske tvrtke iz sektora robe široke potrošnje, Orbico i Atlantic Grupa.", navodi Marina Tonžetić, direktorica u Odjelu revizije. Među zemljama iz uže regije prednjači Slovenija, zastupljena sa 17 tvrtki na ovogodišnjoj listi, a odmah poslije Hrvatske slijedi Srbija, iz koje dolazi 11 tvrtki s liste. Makedonija je, kao i ranijih godina, zastupljena s jednom tvrtkom dok BiH i Crna Gora nemaju predstavnika na ovogodišnjoj listi.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih kuća. Kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2011. iznosila 43.187 milijuna eura. Među prvih deset ove se godine našla i Zagrebačka banka. Ove se godine na Deloitteovoj ljestvici ponovo našla i HYPO banka iz Hrvatske, pa je tako Hrvatska zastupljena s 5 banaka. Osim spomenutih, u društvu najvećih našle su se i PBZ (21.), zatim Erste banka (29.) i Raiffeisen banka (49.)

„Zanimljivo je da s obzirom na broj banaka na listi, banke iz Hrvatske čine čak 10 posto ljestvice, što je Hrvatsku svrstalo na četvrto mjesto u Srednjoj Europi, odmah iza znatno većih ekonomija, poljske, mađarske i češke.", komentira Luka Babić, konzultant u Deloitteu.

Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3.709 milijuna eura ukupne zaračunate premije. Što se tiče osiguravatelja iz Hrvatske, najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 16. mjestu regionalne ljestvice, a slijedi ga Allianz Hrvatska (50.).

Tagovi: Deloitte, PKN Orlen, Ina, Agrokor, Croatia osiguranje, Zagrebačka banka, Škoda, MOL, Konzum, Hrvatska elektroprivreda, HEP
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se vrlo nestabilno djelomice zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećeg zaredom, nakon što je američka središnja banka poručila da će uskoro početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE