GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Post ne strahuje zbog spajanja FedExa i TNT Expressa

Deutsche Post ne strahuje zbog spajanja FedExa i TNT Expressa
SEKTORSKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2015 / 22:56
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Američki logistički koncern FedEx želi preuzeti svog nizozemskog konkurenta TNT Express. Ako uspije u tome, bit će velika konkurencija njemačkom koncernu Deutsche Post DHL.
Dostaviti paket primatelju brzo i pouzdano, po mogućnosti u roku nekoliko sati - za tu uslugu mušterije širom svijeta plaćaju mnogo novca. To je atraktivan posao za međunarodne logističke koncerne. Samo u Europi se na ekspresnim pošiljkama zaradi šest milijardi eura. Američka tvrtka FedEx želi proširiti posao na tom području i zato planira preuzimanje nizozemske firme za dostave TNT Express. Kako su priopćila oba poduzeća, FedEx je za to spreman platiti 4,4 milijarde eura.

Ako dođe do tog spajanja, FedEx bi mogao postati drugi najveći ponuđač ekspresnih usluga dostave u Europi.

"Za FedEx je to dobra mogućnost za povećavanje njegovih udjela na tržištu i kompletiranje mreža u Europi", kaže Christian Kille, profesor Trgovinske logistike na Visokom učilištu Würzburg.

Ova dva poduzeća se nadopunjavaju na europskom tržištu, kaže profesor Kille i objašnjava:

"Tvrtki FedEx nedostaje razgranata mreža na kopnu, dok istodobno ima vrlo dobar sustav dostave zračnim putem."

Već prije tri godine i UPS je pokušao preuzeti nizozemski TNT. Taj američki logistički koncern bio je čak spreman platiti 5,2 milijarde eura. No Europska komisija je spriječila to preuzimanje jer je nekoliko članica EU-a smatralo da se time stvara nelojalna konkurencija.

Taj propali posao je oslabio TNT. Firma je poslije morala ukinuti mnoga radna mjesta i koncentrirati se pojačano samo na poslovanje u Europi. Danas ima oko 60.000 zaposlenih. FedEx ima 320.000 suradnika i prošle godine je ostvario promet u iznosu od 43 milijarde eura. No budući da je FedEx-ov udio na tržištu znatno manji od UPS-ovog, dobre su šanse za dobivanje zelenog svjetla za pripajanje od Europskog ureda za kartele.

Ekspresne usluge dostave temelje se na vrlo složenom sustavu usklađenih prijevozničkih ruta i preciznih termina. Upravo ovdje profesor Kille vidi moguće probleme nakon preuzimanja:

"To traje godinama. Najveći izazovi su spajanje IT-sustava i dostavljačkih mreža. Primjerice, nakon spajanja tvrtki Deutsche Post i DHL još i danas postoje problemi u povezivanju mreža." Deutsche Post je preuzeo američki DHL 2002. godine.

No koncentracija na zajedničku mrežu nudi i nove šanse, kaže profesor Kille: "Ako stvarno dođe do spajanja aktivnosti, povećat će se i produktivnost, pa će cijene pasti." On vidi velike mogućnosti širenja poslovanja u Aziji i ističe da to tržište ima velike potencijale. Također predviđa da bi TNT zajedno s FedEx-om u Aziji mogao pokriti skoro četvrtinu tržišta i time postati konkurencija najvećem ponuđaču ekspresnih dostavljačkih usluga u Aziji DHL-u. Nasuprot tome, u SAD-u nakon spajanja dviju tvrtki neće doći do većih promjena.

Njemačka konkurencija Deutsche Post DHL na najavljeno preuzimanje reagira opušteno i podsjeća da spajanje takvih poduzeća iz dviju različitih kultura ne ide uvijek lako.

"To kod zaposlenih, mušterija i partnerskih tvrtki izaziva nemir", priopćeno je iz središnjice njemačkog koncerna. Njegov glasnogovornik dapače smatra da bi ovo spajanje moglo značiti novu šansu za Deutsche Post DHL, jer:

"Klijenti se onda mogu orijentirati na nešto novo."

Profesor Kille se na te izjave samo smješka i kaže da su ti argumenti rezultat vlastitih iskustava:

"Nakon preuzimanja DHL-a najprije je došlo do laganog gubitka. Pojedini klijenti su poduzeću okrenuli leđa."

Unatoč tome, on smatra da za posao njemačkog koncerna u Europi neće biti problema, budući da Deutsche Post uživa veliki ugled na području brze i pravovremene dostave paketa i pisama. On ipak upozorava da se Deutsche Post DHL mora malo više napregnuti u Aziji - jer tamo će idućih godina konkurencija biti sve veća.

Tagovi: Deutsche Post, FedEx, TNT Express, DHL, Deutsche Post DHL, poštanske usluge, dostava paketa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli, no uz skroman promet, pri čemu niti jedno izdanje nije imalo milijunski promet.
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE