GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalne platforme u EU pod lupom nakon slučaja GameStop

Digitalne platforme u EU pod lupom nakon slučaja GameStop
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Internetske platforme koje malim ulagačima nude mogućnost trgovine dionicama bez provizije bile bi u Europskoj uniji nezakonite, poručili su europski dužnosnici.

Internetsko trgovanje dionicama našlo se u žiži pozornosti nakon što su mali ulagači s foruma na Redditu kupnjom dionica GameStopa putem platforme Robinhood podigli njihovu cijenu, prouzročivši gubitke hedge fondovima koji su špekulirali s njezinim padom.

Robinhood je nakratko zabranio kupnju, što je razljutilo male ulagače. Hedge fondovi su pak uspjeli ublažiti gubitke koje im je donijelo 'shortanje', posudba dionica u očekivanju pada cijene, prodaja i otkup po nižoj cijeni, te vraćanje vlasniku, uz zadržavanje razlike.

Trgovina putem digitalnih platformi privukla je i pozornost europskih regulatora. Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) upozorila je prošlog tjedna male ulagače da bi se koordinacija trgovine - ali ne i rasprava o dionicama - mogla smatrati manipulacijom tržištem.

Treba biti oprezan pri dijeljenju preporuka za ulaganja, što vrijedi i za društvene medije i mrežne platforme budući da podliježu regulatornim zahtjevima, naglasila je ESMA.

Trgovina dionicama putem aplikacija privukla je pozornost i u Bruxellesu.

Europska komisija proučila je naknade koje brokeri isplaćuju digitalnim platformama za proslijeđene naloge za trgovinu dionicama kroz tri aspekta zakona o vrijednosnicama, izjavio je u utorak visoki dužnosnik upravi EK za financijske usluge Ugo Bassi.

„Preliminarno smo zaključili da zbog kombinacije ta tri seta propisa prosljeđivanje naloga, opisano u (slučaju) GameStopa i Robinhooda, u Europi ne bi bilo zakonito i da ne bi moglo biti odobreno", rekao je Bassi zastupnicima u Europskom parlamentu.

Napomenuo je i da ulagači koji špekuliraju s padom cijena dionica moraju o pozicijama izvijestiti regulatore EU-a, a eventualne promjene propisa mogle bi uključivati objavu pozicija u dionicama svakog tjedna, odnosno svaka dva tjedna.

„Mogli bismo osmisliti propise koji bi pojasnili dužnosti brokera i investicijskih savjetnika i njihovih tvrtki u internetskim sobama za čavrljanje“, dodao je dužnosnik EU-a.

Predsjednik ESMA-e Steven Maijoor naglasio je pak da je teško pomiriti plaćanje digitalnim platformama za naloge s načelom „klijent je na prvom mjestu".

Dodao je i da su zajednice malih ulagača u EU uglavnom organizirane na razini pojedinih država, što znači da je njihov utjecaj puno manji nego na daleko većem američkom tržištu.

U osvrtu na problem 'shortanja', Maijoor je rekao da samo 20 dionica u Europi ima neto prodajnu poziciju veću od 10 posto, što ograničava mogućnost ponavljanja priče s GameStopom.

Upozorio je ujedno da ne bi trebalo ići predaleko u kažnjavanju onih koji prakticiraju 'shortanje' jer mogu pomoći da tržišta dobro funkcioniraju. Podsjetio je na propalu njemačku financijsko-tehnološku kompaniju Wirecard.

„U slučaju Wirecarda, neki su trgovci, koji su prakticirali 'shortanje', željeli razotkriti prijevaru", naglasio je čelnik ESMA-e.

Tagovi: GameStop, Wall Street, Robinhood, Ugo Bassi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE