GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene

Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2022 / 10:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična - opisao je prvog dana primjene Vladine odluke o ograničavanju cijena situaciju u domaćim malim trgovinama vlasnik trgovine i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT), piše u nedjelju Jutarnji list.

"S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene", kazao je Robert Fućak.

Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, sugovornik Jutarnjeg lista odgovara potvrdno. U Vladi bi se, dodaje, trebali zbrojiti i donijeti novu odluku.

Kada je u pitanju primjena Vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare - navodi Fućak.

Dodaje kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a ne znaju kako sprovesti Vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Pokušali smo u Državnom inspektoratu (DIRH) utvrditi kako se kontrolira Vladina odluka o ograničavanju cijena i jesu li već "uhvatili" prve prekršitelje.

- Državni inspektorat kao inspekcijsko tijelo postupa sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, a tako će biti i u slučaju Vladine odluke o graničenju cijena određenih prehrambenih proizvoda. Inspekcijski nadzori obavljaju se sukladno Planovima rada te zaprimljenim prijavama - poručeno je Jutarnjem iz DIRH-a uz najavu kako će o rezultatima nadzora Vladine odluke o ograničenju cijena izvijestiti naknadno.

Inspektori su u nadzoru trgovina poštivanje spomenute Vladine odluke dužni, osim kada je riječ o istaknutim cijenama, provjeriti i u dijelu koji se odnosi na propisane marže.

Prvi dan primjene Vladine odluke donio je i ograničenja količina dijela proizvoda na koje se ona odnosi. Vlasnik trgovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić potvrdio je da je u svojim trgovinama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu, pišu novinari Jutarnjeg lista Vedran Marjanović i Dora Koretić.

Tagovi: zamrzavanje cijena, hrana, Robert Fučak, Savez udruga malih trgovaca, mlijeko, meso, piletina
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE