GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Atlantske plovidbe najveće dobitnice na regionalnim tržištima kapitala

Dionice Atlantske plovidbe najveće dobitnice na regionalnim tržištima kapitala
REGIONALNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 09:30
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Za danas vam donosimo pregled dosadašnjih performansi cijena dionica različitih sektora na regionalnom tržištu za 2021. godinu.

Zbog toga smo prvenstveno promatrali prosječne cjenovne performanse dionica poduzeća u široj regiji i to iz Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunjske i Srbije.

Kraj 2020. godine obilježio je pozitivan osjećaj na regionalnim tržištima dionica, nakon razvoja cjepiva, dok se čini da je sličan trend bio slučaj i na početku 2021. godine, s obzirom na to da su gotovo sve promatrane industrije rasle u dosadašnjem tijeku godine (osim građevinarstva).

Promatrajući donji graf, vidimo da su dva od dvanaest sektora imala dvoznamenkasti porast, a jedan čak troznamenkasti rast. Od toga je najveći porast u sektoru brodarstva s rastom srednje cijene dionica u tom razdoblju čak 115%. Od hrvatskih tvrtki iz našeg uzorka, Atlantska plovidba zabilježila je visok porast od 149,7%, pišu analitičari InterCapitala.

Druga najjača uspješnost može se vidjeti u energetskom sektoru s medijanom YTD cijene dionica koja je porasla za 17,6%. Slijedi osiguranje s porastom od 13,7%, dok je Sava Re vodeća na listi dobitnika (+ 24,9% od početka godine).

S druge strane, građevinski sektor predvodi gubitnike s blagim padom od 0,7%.

Tagovi: Atlantska plovidba, Sava Re, Zagrebačka burza, Ljubljanska borza, Beogradska berza, brodarski sektor, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
NAVODNJAVANJE
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
ZAGREB – Uz rat u Ukrajini, ozbiljna prijetnja nestašici hrane i uzrok njezinog poskupljenja je i suša koja je ove godine pogodila Europu, a time i Hrvatsku, a u budućnosti će se takva situacija samo pogoršavati.
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
TJEDNI FOREX
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
ZAGREB - Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
HRANA
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
ZAGREB - Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mjera kojima EU pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE