GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Cinkarne u elitnom klubu Ljubljanske borze

Dionice Cinkarne u elitnom klubu Ljubljanske borze
PRVA KOTACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 12:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dionice Cinkarne uskoro ulaze u elitnu Prvu kotaciju Ljubljanske borze.

Prvu kotaciju predstavljaju najbolji izdavatelji koji se ističu u pogledu likvidnosti, veličine, transparentnosti i međunarodnog priznanja. Uvrštenje na Ljubljansku burzu može značajno surađivati na rastu i razvoju tvrtki, malih i srednjih, pa na burzi postoje različite kotacije.

Ulazak u elitni klub izuzetno je važno postignuće za tvrtku, jer je uvjetovano najvišim standardima. Tržišni lideri odlikuju se transparentnim poslovanjem i dobro razvijenom korporativnom kulturom, dok tvrtke s Prve liste predstavljaju značajnu sigurnost za ulagače i vodeće su domaće tržište kapitala.

Tvrtka Cinkarna Celje, d.d. Od svog osnutka 1873. do danas, postala je jedna od najvećih slovenskih tvrtki za preradu kemikalija. Kao jedno dioničko društvo zapošljava više od 800 ljudi i ostvaruje približno 170 milijuna ukupne godišnje prodaje.

Cinkarna Celje, d.d. više od osamdeset posto ukupne prodaje ostvaruje se na zahtjevnim svjetskim tržištima. Na Ljubljanskoj burzi ulazak Cinkarne ocijenjen je kao važan i pozitivan događaj kako za tvrtku tako i za tržište. Slovensko tržište kapitala tako nudi novu prvu ligu i time veći izbor svim investitorima čija je strategija ulaganje u tvrtke s prvog popisa.

"Sretni smo što na ovaj način potvrđujemo da smo među najboljim tvrtkama u zemlji, a međunarodno i među najuspješnijima u industriji u kojoj poslujemo. Ulazak na prvi popis korak je više do poslovne izvrsnosti kojoj težimo. I dalje ćemo nastojati opravdati visoku razinu povjerenja svih dionika, postati zanimljiviji za postojeće i nove investitore i na taj način povećati atraktivnost našeg udjela ", rekao je Aleš Skok, predsjednik Uprave Cinkarne Celje d.d.

Kao dio slovenske ekonomije, tržište kapitala može uvelike pridonijeti njegovom razvoju i rastu, a prva je ponuda vodeća tvrtka s kojom se predstavlja izvana. Cinkarna Celje, d.d. tako se pridružila čelnicima koji se ističu u pogledu likvidnosti, transparentnosti, veličine i međunarodne vidljivosti.

Na taj se način brinu o svojim dioničarima, zaposlenicima i posljedično razvoju cjelokupnog gospodarstva. Uključivanje novog igrača na Prvu kotaciju potiče na razmišljanje o prednostima aktivnijeg rada na tržištima kapitala. Cinkarna Celje, d.d. predstavlja dobar primjer, jer bi nekoliko takvih slučajeva snažno potaknulo razvoj tržišta kapitala u Sloveniji.

Ulazak Cinkarne u Prvu kotaciju pozdravljaju i na Ljubljanskoj burzi.

"Sretni smo što će se prva kotacija povećati za tvrtku koja je jasno i odgovorno svjesna važnosti nadstandardnih informacija, urednog korporativnog upravljanja i redovite komunikacije s investitorima, što je preduvjet za zadovoljstvo dioničara ili privlačnost za nove domaće i međunarodne investitore, rekao je Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze.

"Ulazak u prvu ponudu Nove Ljubljanske banke znači život na drugom planetu", opisao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave Nove Ljubljanske banke d.d., o razdoblju prije i nakon ulaska NLB-a u Prvu kotaciju.

Danas je banka u položaju da se rame uz rame natječe s konkurentima u regiji. Brodnjak vjeruje da nema suverene nacije bez vlastite jake kapitalne supstance. Problem vidi uglavnom u činjenici da tržište kapitala nikada nismo shvatili ozbiljno. Bili bi potrebni poticaji za ulaganje na Ljubljanskoj burzi. Naglasio je da će to osigurati likvidnost i veći broj međunarodnih investitora. "Uz porezne poticaje za stanovništvo, mirovinski sustav moramo shvatiti ozbiljno", dodao je.

"Nedavne promjene u rastu depozita kod banaka ne treba tumačiti kao trend. Značajan dio financijskih transfera koje država daje kao naknadu za gubitak prihoda završava na bankovnim računima ", rekao je Igor Masten, ekonomist i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Tagovi: Cinkarna Celje, Ljubljanska borza, Cinkarna, Aleš ipavec, Blaž Brodnjak, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE