GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Cinkarne u elitnom klubu Ljubljanske borze

Dionice Cinkarne u elitnom klubu Ljubljanske borze
PRVA KOTACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 12:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dionice Cinkarne uskoro ulaze u elitnu Prvu kotaciju Ljubljanske borze.

Prvu kotaciju predstavljaju najbolji izdavatelji koji se ističu u pogledu likvidnosti, veličine, transparentnosti i međunarodnog priznanja. Uvrštenje na Ljubljansku burzu može značajno surađivati na rastu i razvoju tvrtki, malih i srednjih, pa na burzi postoje različite kotacije.

Ulazak u elitni klub izuzetno je važno postignuće za tvrtku, jer je uvjetovano najvišim standardima. Tržišni lideri odlikuju se transparentnim poslovanjem i dobro razvijenom korporativnom kulturom, dok tvrtke s Prve liste predstavljaju značajnu sigurnost za ulagače i vodeće su domaće tržište kapitala.

Tvrtka Cinkarna Celje, d.d. Od svog osnutka 1873. do danas, postala je jedna od najvećih slovenskih tvrtki za preradu kemikalija. Kao jedno dioničko društvo zapošljava više od 800 ljudi i ostvaruje približno 170 milijuna ukupne godišnje prodaje.

Cinkarna Celje, d.d. više od osamdeset posto ukupne prodaje ostvaruje se na zahtjevnim svjetskim tržištima. Na Ljubljanskoj burzi ulazak Cinkarne ocijenjen je kao važan i pozitivan događaj kako za tvrtku tako i za tržište. Slovensko tržište kapitala tako nudi novu prvu ligu i time veći izbor svim investitorima čija je strategija ulaganje u tvrtke s prvog popisa.

"Sretni smo što na ovaj način potvrđujemo da smo među najboljim tvrtkama u zemlji, a međunarodno i među najuspješnijima u industriji u kojoj poslujemo. Ulazak na prvi popis korak je više do poslovne izvrsnosti kojoj težimo. I dalje ćemo nastojati opravdati visoku razinu povjerenja svih dionika, postati zanimljiviji za postojeće i nove investitore i na taj način povećati atraktivnost našeg udjela ", rekao je Aleš Skok, predsjednik Uprave Cinkarne Celje d.d.

Kao dio slovenske ekonomije, tržište kapitala može uvelike pridonijeti njegovom razvoju i rastu, a prva je ponuda vodeća tvrtka s kojom se predstavlja izvana. Cinkarna Celje, d.d. tako se pridružila čelnicima koji se ističu u pogledu likvidnosti, transparentnosti, veličine i međunarodne vidljivosti.

Na taj se način brinu o svojim dioničarima, zaposlenicima i posljedično razvoju cjelokupnog gospodarstva. Uključivanje novog igrača na Prvu kotaciju potiče na razmišljanje o prednostima aktivnijeg rada na tržištima kapitala. Cinkarna Celje, d.d. predstavlja dobar primjer, jer bi nekoliko takvih slučajeva snažno potaknulo razvoj tržišta kapitala u Sloveniji.

Ulazak Cinkarne u Prvu kotaciju pozdravljaju i na Ljubljanskoj burzi.

"Sretni smo što će se prva kotacija povećati za tvrtku koja je jasno i odgovorno svjesna važnosti nadstandardnih informacija, urednog korporativnog upravljanja i redovite komunikacije s investitorima, što je preduvjet za zadovoljstvo dioničara ili privlačnost za nove domaće i međunarodne investitore, rekao je Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze.

"Ulazak u prvu ponudu Nove Ljubljanske banke znači život na drugom planetu", opisao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave Nove Ljubljanske banke d.d., o razdoblju prije i nakon ulaska NLB-a u Prvu kotaciju.

Danas je banka u položaju da se rame uz rame natječe s konkurentima u regiji. Brodnjak vjeruje da nema suverene nacije bez vlastite jake kapitalne supstance. Problem vidi uglavnom u činjenici da tržište kapitala nikada nismo shvatili ozbiljno. Bili bi potrebni poticaji za ulaganje na Ljubljanskoj burzi. Naglasio je da će to osigurati likvidnost i veći broj međunarodnih investitora. "Uz porezne poticaje za stanovništvo, mirovinski sustav moramo shvatiti ozbiljno", dodao je.

"Nedavne promjene u rastu depozita kod banaka ne treba tumačiti kao trend. Značajan dio financijskih transfera koje država daje kao naknadu za gubitak prihoda završava na bankovnim računima ", rekao je Igor Masten, ekonomist i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.

Tagovi: Cinkarna Celje, Ljubljanska borza, Cinkarna, Aleš ipavec, Blaž Brodnjak, Nova ljubljanska banka
PROČITAJ I OVO
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
USLUGE
WTO: Oporavak zračnog prometa podupro svjetsku trgovinu uslugama
ZAGREB - Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, poduprta oporavkom zračnog prijevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE