GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice i sirovine dugoročno u dobroj tržišnoj poziciji

Dionice i sirovine dugoročno u dobroj tržišnoj poziciji
TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Iako je koordinirani globalni rast započeo otvaranjem ekonomija i na krilima poticajnih politika širom svijeta, stopa oporavka razlikuje se u različitim regijama.

Makroekonomski i financijski pokazatelji sugeriraju da smo u ranoj fazi dužeg bikovskog tržišta, gdje ćemo se morati naviknuti na natprosječno visoke cijene vrijednosnih papira i veću srednju volatilnost, pišu analitičari ljubljanske Ilirike. Drugim riječima, snažna ekspanzivna monetarna politika globalnih središnjih banaka sada iritira pojedinačnu jedinicu korporativne dobiti. Zbog niskih prinosa na obveznice, u budućnosti možemo očekivati dodatne pozitivne cjenovne pritiske na dionice i sirovine.

Trenutna kriza razlikuje se od prošlih po tome što ovog puta kućanstva imaju više raspoloživog dohotka, dok je financijski sustav preplavljen ekstremnom likvidnošću. Kako se prekomjerni rizici koji proizlaze iz trenutne krize smiruju, ta će se višak likvidnosti moći pretvoriti u povećane stope zajma kućanstvima, što bi zauzvrat moglo dovesti do veće inflacije.

Kad se situacija smiri, uz kreditiranje kućanstava (i tvrtki), novac će se alocirati uglavnom u vlasničke vrijednosne papire i robno povezane financijske instrumente. Istodobno, iz demografskih razloga možemo očekivati vrlo dugo razdoblje niskih kamatnih stopa (i više od 5 godina).

U svakom slučaju, postoji velika vjerojatnost da ćemo se u budućnosti naći u tržišnom okruženju gdje ćemo svjedočiti srednje višim stopama inflacije, kontinuiranim nultim kamatnim stopama na depozite i ležarinama na više depozite pravnih i fizičkih osoba. Međutim, s obzirom na činjenicu da su prinosi na obveznice vrlo niski, najvjerojatnije će dionice i sirovine nastaviti rast.

Tagovi: dionice, sirovine, tržište kapitala, inflacija, monetarna politika, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE