GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice kompanija Vis i Modra špilja na Redovitom tržištu Zagrebačke burze

Dionice kompanija Vis i Modra špilja na Redovitom tržištu Zagrebačke burze
BURZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 10:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon više od četiri godine u stečaju dionice turističkih kompanija Vis d.d. i Modra špilja d.d. u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova pod upravljanjem PBZ CROATIA osiguranje d.d., uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze.

Nakon što je Hanfa 17. rujna odobrila prospekte u vezi s uvrštenjem redovnih dionica na uređeno tržište društava Vis d.d. i Modra špilja d.d., dana 1.10. dionice hotelskih tvrtki uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze te se njima počinje trgovati 5. listopada.

Prodaja turističkih tvrtki Vis d.d. i Modra Špilja d.d. objavljena je početkom 2017. godine te su u rujnu 2017. mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ CROATIA OSIGURANJE izabrani za najboljeg ponuditelja. Krajem 2019. dokapitalizirali su Vis d.d. sa 33,1 milijuna kuna za 73,4% udjela u vlasništvu te Modru Špilju d.d. sa 29,9 milijuna kuna za 91,6% udjela u vlasništvu.

Stečajni postupak nakon više od 4 godine za obje hotelske kuće konačno je završen u prosincu 2019. isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. time su postali većinski vlasnici te su imenovane Uprave i Nadzorni odbori u oba društva. Novi vlasnici obvezali su se na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna.

Edo Bogdanović, direktor Vis d.d. i Modra Špilja d.d., ističe kako je uvrštenje dionica na Redovito tržište Zagrebačke burze veliki korak prema stvaranju stabilnog poslovanja hotelskih tvrtki na otoku Visu. Veliki je značaj i za lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva te povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i usluge te očekivanog dolaska novih gostiju.

Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ CROATIA OSIGURANJA d.d., zadovoljan je što su preuzimanjem većinskog vlasništva u dvije hotelske kuće u dugogodišnjim stečajnim postupcima stvorene dvije tvrtke uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze koje će poslovati po najvećim standardima transparentnosti i korporativnog upravljanja.

„Uvjereni smo da će se značajno unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki i stvoriti nova vrijednost za članove obveznih mirovinskih fondova PBZ CROATIA osiguranje kao i za ostale dioničare, zaposlenike i širu zajednicu. Očekujemo da će Uprava na čelu s gospodinom Bogdanovićem i Nadzorni odbor na čelu s gospodinom Bunićem voditi ove dvije firme prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutnoj izazovnoj situaciji u turizmu”, zaključio je.

Tagovi: kompanija Vis, Modra špilja, Edo Bogdanović, Dubravko Štimac, PBZ Croatia osiguranje, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
INVESTICIJE
Venture capital kompanije opet pojačano ulažu u kripto
LONDON - Globalna ulaganja rizičnog kapitala u kripto tvrtke porasla su na 2,4 milijarde dolara u prva tri mjeseca 2024., pokazali su podaci u ponedjeljak, što je uvjetni znak da se interes ulagača vraća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE