GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Kraša na meti kupaca

Dionice Kraša na meti kupaca
POZITIVNA SERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2017 / 10:16
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ANALIZA - Dionice Kraša uvjerljive su dobitnice mlitave svibanjske trgovine na Zagrebačkoj burzi. 

U posljednjih jedanaest trgovina, ove dionice bilježe tek jedan dnevni pad. Likvidnost i dalje nije na očekivanoj razini, ali je očito da su kupci pokazali dosta optimizma kupujući Kraševe (ZSE:KRAS-R-A) dionice.

Od početka svibnja, tržišna je kapitalizacija Kraša povećana 15,6 posto, na u petak zaključnih 520 kuna. Ujedno, to je i najviša zaključna cijena ovih dionica u dva mjeseca.

Pogloedamo li nešto šire razdoblje, vidjet ćemo da su dionice Kraša recentnim pozitivnim nizom tek donekle nadoknadile gubitke iz druge polovine ožujka kad su ove dionice bile na meti rasprodaje zbog činjenice da su kao jedan od najvećih dobavljača Agrokora percipirane kao vrlo rizično ulaganje. Stabilizacija isplata za isporučenu robu kompaniji je ipak pružila toliko očekivani predah, a to se osjetilo i na kretanju cijena dionica u svibnju. 

Krajem travnja, kompanija je bila metom kuloarskih nagađanja o povezivanju s Podravkom i Franckom. Proizvodi Kraša zasad nisu konkurentni u Europi. Vindijina proizvodnja bijelog mesa nije profitabilna. Podravka, koja se na vrijeme proširila izvan regije, mogla bi pomoći kao konsolidator, ali ne upuštati se u vlasnička preuzimanja. Mogla bi pomoći Krašu ili Francku u distribuciji proizvoda, ili pomoći kroz proizvodnju. No, spekulacije nisu donijele nikakvu konkretniju najavu, tako da je konsolidacija hrvatske prehrambene industrije još uvijek samo na razini lijepih želja.

Zasigurno su i objavljeni rezultati prvog tromjesečja imali utjecaja na pozitivnu tržišnu izvedbu u svibnju. Kraš Grupa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit prije oporezivanja od 3,6 milijuna kuna, što je rast od 103 posto prema istom razdoblju lani, dok je neto dobit dosegnula 2,7 milijuna kuna ili 171 posto više. Grupa je u prva tri mjeseca ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 202,3 milijuna kuna, što je za 1,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U ukupnim prihodima, prihodi od prodaje iznosili su 199,5 milijuna kuna, pri čemu su prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni u iznosu 99,5 milijuna kuna, a na inozemnom tržištu od 100 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani rashodi u navedenom razdoblju bili su 198,7 milijuna kuna i veći su za 0,5 posto.U okviru ukupnog povećanja obujma prodaje nastavljen je trend povećanja izvoza a značajnije povećanje ostvareno je u Saudijsku Arabiju, SAD, Australiju, BiH, Makedoniju kao i na tržišta zemalja Zapadne i Srednje Europe, navode iz Kraša.

Tagovi: Kraš, ZSE:KRAS-R-A, Zagrebačka burza, Franck, Podravka, Vindija, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
TRŽIŠTE
Penzijski fond RS-a kupio dionice Facebooka, Raiffeisena i Berkshirea
BANJA LUKA - Penzijski rezervni fond RS (PREF) ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona KM, od čega će Zavodu za penzijsko invalidsko osiguranje ovog entiteta isplatiti dividendu od 5,08 miliona KM, ali tu nije kraj dobrih vijesti.
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
INVESTITORI
Anketa Bank of Americe otkrila od čega investitori najviše strahuju
NEW YORK - Istraživanje Bank of America pokazuje da se 32 posto stručnjaka širom svijeta trenutno više plaši mogućeg pooštravanja monetarne politike ili smanjenja obujma kupnji obveznica (sužavanje) nego koronavirusa i inflacije.
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta oslabio drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što je posljedica poruka američke središnje banke da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE