GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Do 2030. u željeznički sektor ulaganja od 33 milijarde kuna

Do 2030. u željeznički sektor ulaganja od 33 milijarde kuna
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatski željeznički sektor planira se do 2030. uložiti oko 33 milijardi kuna kako bi se podigao na zadovoljavajuću razinu, rečeno je u četvrtak u Čakovcu na panelu održanom u povodu 2021. - Europske godine željeznice i 161 godine željeznice u Hrvatskoj.

Motivirana Europskim zelenim planom, koji traži 90 posto smanjenja emisija u prijevoznom sektoru do 2050. godine, Europska komisija proglasila je 2021. godinu Europskom godinom željeznice.

Ujedno, 24. travnja navršila se 161 godina postojanja prve željeznice u Hrvatskoj, i to pruge Pragersko (Slovenija)-Čakovec-Kotoriba-Nagykanizsa (Mađarska). Tim su povodom Savez za željeznicu i Međimurska županija organizirali u Čakovcu panel o sadašnjosti i budućnosti željeznice.

Predsjednik Saveza za željeznicu Zoran Maršić kazao je da već 13 godina sanjaju da željeznica u Hrvatskoj bude pokretač razvoja.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da će prijelomni trenutak razvoja cijelog sjevera Hrvatske biti izgradnja brze pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Zaprešić-Zagreb.

„Nama u Međimurju itekako je važan razvoj željezničkog prometa i da se konačno pomaknemo s mrtve točke što se tiče samog ulaganja u željezničku infrastrukturu“, rekao je Posavec.

Načelnik sektora za željezničku infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Milan Vuković istaknuo je da je na sjednici Vlade danas usvojeno pismo sektorske politike kao osnova dokumenta za nadolazeće reforme željezničkog sektora u rekonstrukciji i organizaciji.

„Do 2030. planiramo uložiti oko 33 milijardi kuna da bi se kompletni željeznički sektor stavio na zadovoljavajuću razinu, a lepoglavska spojnica, koja bi spojila Čakovec sa Zagrebom, jedan je od tih projekta“, kazao je Vuković.

Član uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić najavio je da će se u sljedećih nekoliko godina obnoviti pruga u Međimurju, a postignuta brzina vlakova bit će 100 kilometara na sat.

„Naša želja je da se poveže granični prostor između Slovenije, Mađarske i Hrvatske i da se u konačnici ta pruga elektrificira jer ćemo na taj način doći do učinkovitije pruge odnosno zaštiti lijepi okoliš“, rekao je Barišić.

Predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić dodao je da intenzivno rade na popularizaciji željezničkog prijevoza, a posljednji primjer su turistički vlakovi, pa će u subotu doći prvi takav vlak iz Budimpešte. Najavio je i nabavu novih vlakova.

„Do kraja ove godine HŽ-u će biti isporučeno 7 novih elektromotornih vlakova. Danas imamo samo 28 novih klimatiziranih vozila i izuzetno je teško sa starim vozilima stvarati konkurentnost prijevoza. Do kraja 2023. doći se ukupno 33 nova elektromotorna vlaka, a do kraja 2024. još 7 dizel-električnih“, kazao je Ukić.

Tagovi: željeznica, HAKOM, Savez za željeznicu, Zoran Maršić, Matija Posavec, HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE