GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobri makroekonomski podaci potaknuli Wall Street

Dobri makroekonomski podaci potaknuli Wall Street
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon pada dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji i jer se nadaju novom paketu poticajnih mjera.

Dow Jones ojačao je 329 bodova ili 1,20 posto, na 27.781 bod, dok je S&P 500 porastao 0,83 posto, na 3.363 boda, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 11.167 bodova.

Rast tih indeksa potaknuli su solidni gospodarski pokazatelji.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u rujnu u SAD-u u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za gotovo 750 tisuća, više nego što su analitičari očekivali.

Objavljeno je, također, da je prodaja postojećih kuća snažno porasla u kolovozu, što je podržalo teze da se potrošnja, a time i cijelo gospodarstvo nastavljaju oporavljati od koronakrize.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o nastavku pregovora između ministra financija Stevena Mnuchina i Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, o novom paketu fiskalnih poticaja, vrijednom oko 2.200 milijardi dolara.

No, burzovni su indeksi izgubili dio dobitaka nakon što je vođa većine u Senatu Mitch McConnell upozorio da su stajališta dvije strane o paketu poticaja i dalje vrlo udaljena.

„Tržište su potaknule dobre ekonomske vijesti i nastavak pregovora između Mnuchina i Pelosi, što je podržalo nadu u nove poticajne mjere prije predsjedničkih izbora. No, McConnell nas je zalio hladnom vodom”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Jučerašnjim rastom indeksi su ublažili gubitke u rujnu. Tao je u tom mjesecu S&P 500 pao 3,9 posto, Dow Jones 2,3, a Nasdaq indeks 5,2 posto.

To je prvi mjesec od ožujka u kojemu su burzovni indeksi pali. No, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke drugi kvartal zaredom.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.866 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 12.760 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 4.803 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE