GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar oslabio prema europskoj, ojačao prema japanskoj valuti

Dolar oslabio prema europskoj, ojačao prema japanskoj valuti
JAČANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2021 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, pri čemu je američka valuta oslabila prema europskoj, a ojačala prema japanskoj.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 95,96 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,6 posto, na 114,30 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, za 0,6 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1310 dolara.

Kretanja na tržištu valuta pokazuju da je prošloga tjedna ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, s obzirom da su popustila strahovanja od posljedica širenja omikron varijante koronacirusa.

Investitore je u srijedu ohrabrila južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teških oblika bolesti kod osoba zaraženih omikron varijantom u usporedbi sa zaraženima delta sojem.

Zahvaljujući povećanju sklonosti prema riziku, oslabile su valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Iako je dolar oslabio prema košarici valuta u uvjetima poboljšanog ozračja prema riziku, većina analitičara očekuje da će jačati u idućim tjednima jer američki Fed počinje zaoštravati monetarnu politiku brže od ostalih središnjih banaka.

"Iako najnovije poboljšanje ozračja prema riziku pod utjecajem smanjenih strahova vezanih uz omikron varijantu trenutno pritišće dolar, očekujemo da će njegova korekcija na niže biti kratkog vijeka”, ocijenio je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.

"U porukama dužnosnika Feda u proteklih tjedan dana, uključujući one guvernera Feda Wallera i predsjednika Fedova ogranka u San Franciscu Dalyja, signalizirano je da razmišljaju o povećanju kamatnih stopa već na sjednici u ožujku", dodao je.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i turska lira, koja je prethodnih tjedana bila pod snažnim pritiskom. Međutim, prošloga joj je tjedna tečaj znatno porastao, zahvaljujući planu mjera predsjednika Tayyipa Erdogana kojima vlada i središnja banka namjeravaju štititi depozite u domaćoj valuti od fluktuacija na tržištu.

Tagovi: dolar, euro, franak, funta, jen, forex, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE