GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Domaćih turista u komercijalnom smještaju u ožujku dvostruko više nego lani

Domaćih turista u komercijalnom smještaju u ožujku dvostruko više nego lani
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 09:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Domaćih turista u komercijalnim smještajnim objektima u ožujku je bilo čak 103 posto više nego u istom mjesecu 2020. ili njih 88 tisuća, koji su ostvarili i 74 posto više noćenja, a unatoč padu dolazaka i noćenja stranih turista i ukupno je u tim objektima u ožujku bilo više turista nego lani, podaci su DZS-a.

Ukupno je u komercijalnom smještaju u ožujku boravilo 132,6 tisuće turista, koji su ostvarili 359,6 tisuća noćenja, što su porasti od 27 i 24,2 posto u odnosu na ožujak 2020., u čijem je drugom dijelu u Hrvatskoj i većem dijelu Europe nastupio 'lockdown' zbog pandemije koronavirusa, što ove godine u ožujku nije bilo, pa je i turista bilo više, iako su mjere ograničenja putovanja i dalje važile.

Domaći su turisti u komercijalnom smještaju osim porasta dolazaka od 103 posto u ožujku ostvarili i 74 postotni porast sa 184,1 tisućom noćenja, a ožujak je i mjesec u kojemu ih je u tim objektima bilo više nego stranih turista.

Naime, u te je objekte u ožujku došlo 44,6 tisuća stranih turista ili 27 posto manje nego u ožujku 2020., ali su sa 175,5 tisuća noćenja bili u nešto manjem minusu, od tek 4,5 posto.

Slična je situacija i na razini prva tri mjeseca - domaćih je turista i njihovih noćenja u komercijalnom smještaju bilo više nego stranih, a i minusi domaćih bili su manji nego sa stranih tržišta.

Ukupno gledano, u prva tri mjeseca u komercijalnim smještajnim objektima bilo je 324,3 tisuće turista i 853,7 tisuća noćenja, što je za 46 odnosno 40 posto manje nego u istom razdoblju 2020.

Domaći turisti su pritom bili u većini sa 243 tisuće dolazaka, a ostvarili su i većinu noćenja ili 523,7 tisuća, što je bio i mali pad u odnosu na isto razdoblje u tim objektima prošle godine - došlo ih je tek 1,7 posto manje, a noćenja su imali 3,8 posto manje.

Strani turisti su pak u znatno većem minusu - njihovih 81,4 tisuće dolazaka i 330 tisuća noćenja pad je od 77 i 63,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2020.

Po tržištima, i u ožujku i u prva tri mjeseca najviše je stranih turista došlo iz Njemačke, Austrije i Italije, dok su po vrstama komercijalnog smještaja u ožujku turisti najviše birali hotele, koji su zabilježili i poraste noćenja od 14 posto u odnosu na isti lanjski mjesece.

Na drugom su mjestu sobe, apartmani, studio-apartmani i kuće za odmor u kojima je u ožujku bilo 18,5 posto više noćenja.

Tagovi: hrvatski turizam, Kristjan Staničić, Hrvatska turistička zajednica, strani turisti, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE