GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đorđe Obradović: Josipovićev ZAMP je čista otimačina

Đorđe Obradović: Josipovićev ZAMP je čista otimačina
ZAMP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2012 / 22:29
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Đorđe Obradović, docent Sveučilišta u Dubrovniku u svom je radu "Diskriminacija autora prema Zakona u o autorskom pravu i srodnim pravima RH" obradio kontroverzno djelovanje ZAMP-a te posebno pokroviteljsku ulogu današnjeg predsjednika Ive Josipovića koji se u ovom slučaju čak našao i u sukobu interesa.
Obradović je, analizirajući djelovanje ZAMP-a na nizu konkretnih primjera, došao do zaključka da je ovaj Zakon zapravo odobrio donošenje posebnih cjenika preko kojih je ZAMP došao do monopolističkog položaja. Ovaj sveučilišni profesor iz Dubrovnika tako je dokazao da postoji diskriminacija i među autorima glazbe zato što se autorski honorari ne isplaćuju autorima koji nisu članovi udruge, a udruga ne štiti ni stvarne autore od plagijatora glazbenih djela.

Uostalom, primjerice, tako je "pokraden" Branimir Štulić, frontmen Azre, koji do dana današnjeg nije dobio novac od svojih autorskih skladbi koje se svakodnevno puštaju u hrvatskom eteru jer nije član HDS ZAMP‐a.

Štulić ne prima novac ni od izdavača novih izdanja nekadašnjih Azrinih albuma Croatia Recordsa  samo zato što nije član ZAMP‐a. Nije član ZAMP‐a između ostalog ni zbog toga što dvadesetak godina živi u Nizozemskoj i što prema njegovim tvrdnjama nema važeću putnu ispravu nego je osoba bez državljanstva pa i da hoće, ne može doći u Hrvatsku i učlaniti se u ZAMP.

U tom konkretnom slučaju HDS ZAMP ne štiti prava autora, nego vlastita. Od izvedbi Štulićevih pjesama naknadu uzima administrativni aparat ZAMP‐a, a uzima i proviziju koja može biti čak do 30 posto ukupno naplaćenih iznosa, iako ne prosljeđuje autoru njegov autorski honorar, objašnjava nam Obradović.  

"Zakon koji bi trebao biti pravedan prema svima favorizira samo jednu skupinu autora dok potpuno obespravljuje sve ostale", tvrdi Obradović u svom radu dodajući da se ZAMP pred javnošću  pokriva prvenstveno jednim od tvoraca tog zakona, autoritetom predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića, čiji intervju drži i  na  svojoj  web stranici.

Time se, smatra Obradović, pokazuje da  sprega moći i vlasti može ozakoniti otimačinu prihoda od turističkih, ugostiteljskih i obrtničkih djelatnosti, kao i od svih kupaca nosača memorije, a da se oni ne mogu braniti niti izbjeći  plaćanje nametnutih im naknada čak ni kad ne koriste nikakva autorska djela.  

Obradovićev rad posebno je bitan u posljednje vrijeme u kontekstu ratificiranja globalnog sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), koji izaziva opće negodovanje.

U razgovoru za Index, Obradović tvrdi da smo kod Zakona o autorskom pravu vidjeli koliko se on može zloupotrijebiti u smislu da korist ima samo uska grupa ljudi. ACTA otvara još veće mogućnosti da se pod okriljem zaštite autorskih prava obogati samo uski broj ljudi, dođe do potpune kontrole, a time i zlouporabe internetskog prostora.

Obradović je posebno ljut na nedavnu izjavu predsjednika Josipovića koji je braneći ACTA-u rekao da nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno.

"To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim", bile se su riječi predsjednika Josipovića. Obradović takvu izjavu smatra u krajnjoj liniji neprimjerenom.

"Po načinu kako je Josipović ustrojio ZAMP,  mi svi građani plaćamo toj 'samoposluzi'. Mi plaćamo bez obzira ušli mi u nju ili nešto kupili. Eto, na takav vam način djeluje taj Zakon i ZAMP", kaže Obradović.

Obradović dodaje da potreba zaštite autorskih prava nije sporna, ali primjena Zakona o autorskom pravu u Hrvatskoj izaziva oduševljenje glazbenika i skladatelja, a zaprepaštenje i protivljenje privrednih subjekata i pojedinaca te autora likovnih, književnih, arhitektonskih,  znanstvenih, fotografskih i ostalih autorskih djela.

Obradović u svom znanstvenom radu dokazuje kako je Josipović zapravo iskoristio "rupe u zakonu“ koje omogućavaju diskriminaciju mnogih autora u odnosu na autore i izvođače glazbe i službenike koji prikupljaju tu naknadu izjednačavaju s interesima Republike Hrvatske i  Europske unije.

"Zaštita autorskih prava jest interes Republike Hrvatske, ali nametnuta naplata nečega što nitko  nije koristio može biti samo zakonska otimačina i nepravda, a nikako naknada za uporabu autorskog  djela", kaže Obradović dodajući da to što od naplaćene naknade i od onih koji nisu koristili nikakva autorska djela ima osobnu korist i nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru i sadašnji predsjednik Josipović samo još više pokazuje da je sprega moći i vlasti ozakonila nepravdu.

Obradović se odlučio na svoj znanstveni rad jer kaže da je bilo nužno istražiti je li u Hrvatskoj zaista ozakonjena diskriminacija autora odnosno mogu li monopolističke udruge nametati cijene  naknada za korištenje i potencijalnu mogućnost  korištenja glazbenih djela privrednim subjektima i pojedincima, je li zakonski uvedena dvostruka naplata od dva ili  više različitih korisnika jedne jedine izvedbe glazbenog djela i je li zakon pojam  javnosti  definirao  u  skladu  s  njegovim  značenjem u komunikacijskim znanostima ili u skladu sa željom korisnika prikupljenih naknada  da zarade što više novca.

U svom znanstvenom radu koristio se analizom, komparativnim metodama, analizom sadržaja, anketama, sintezom slučaja odnosno djelovanja Ive Josipovića kao znanstvenika, tvorca  zakona, promicatelja interesa udruge HDS ZAMP i u isto vrijeme njegova utjecaja na pravosudne i državne dužnosnike zbog stavova objavljenih na mrežnoj stranici ZAMP-a.

Inače, monopolistički položaj HDS ZAMP‐u (Hrvatsko društvo skladatelja – Zaštita  autorskih  muzičkih  prava) omogućio je upravo Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji je u Članku 156. propisao kolektivno ostvarivanje prava, a u Članku  159.  odredio da taj posao za jednu ili  više vrsta prava može raditi samo jedna jedina udruga za pojedinu vrstu nositelja  prava.

www.index.hr
Tagovi: Ivo Josipović, Đorđe Obradović, Branimir Johnny Štulić, ZAMP, HDS ZAMP, ACTA
PROČITAJ I OVO
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
TROLOVI
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
MELBOURNE - Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvenih medija da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare, izjavio je u nedjelju premijer Scott Morrison.
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
LIRA
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je turska lira ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar.
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
TJEDNI FOREX
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta polovicom tjedna dosegnula najvišu razinu u gotovo 17 mjeseci, no u petak je nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa oštro pala.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
PAD
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama u petak zbog pojave nove varijante koronavirusa, što je zasjenilo vijest o skoku hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 15,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE