GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država briše 15, a banke 23% glavnice zaduženih u švajcarcima

Država briše 15, a banke 23% glavnice zaduženih u švajcarcima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2019 / 17:31
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Otpis glavnice zaduženih u švajcarskim francima biće oko 40 odsto, a država će u trošku učestvovati sa 15 odsto pokrivene glavnice, dok će banke "oprostiti" izmedju 22 i 23 odsto, pišu danas "Večernje novosti".

Dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće izmedju dva i tri procenta. Navedeno je da je procenat otpisa trenutne glavnice zaduženih u švajcarskim francima, kompromis koji je država ponudila izmedju bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.

Odlučeno je i da leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo na one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.

"Sudeći prema informacijama sa pregovora, ponudjenim rešenjem dužnici su bili daleko zadovoljniji nego bankari", pišu "Večernje novosti".
Mogućnost otpisa dugova zaduženih u švajcarskim francima nastala je posle usvojenog stava Vrhovnog kasacionog suda, donetog 2. aprila, kojim se indeksacija kredita u švajcarskim francima smatra ništavom, te je taj sud preporučio konverziju zajmova u evre.

U pregovorima su, kako se navodi, bankari ponudili malo više od onog što smatraju da treba da plate, a dužnici zahtevali nešto manje od onoga na šta imaju pravo, 30 nasuprot 50 odsto, a presudila je država sa 40 odsto otpisa u tekstu zakona.

Posle otpisa 40 odsto preostalog duga, bez kamate, iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu, a na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od 3,5 odsto godišnjePo poslednjim podacima, zaduženi u švajcarskim francima bankama duguju još 540 miliona evra.

Tagovi: krediti u švajcarcima, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
USPOREDBE
Trgovina kriptovalutama raste, dionicama pada
NEW YORK - Analitičari već neko vrijeme bilježe paralelni trend: dok trgovina dionicama na svjetskim tržištima lagano pada, volumeni trgovine na tržištima kriptovaluta snažno rastu.
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
POTONUĆE
Dogecoin srušen za trećinu nakon Muskove izjave
NEW YORK - Dogecoin je u nedjelju izgubio više od trećine vrijednosti, nakon što ga je šef Tesle i zagovornik kriptovaluta Elon Musk nazvao riječju "hustle" tijekom svog gostovanja u TV emisiji "Saturday Night Live".
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu
OPTIMIZAM
Plitvice s optimizmom čekaju sezonu

PLITVIČKA JEZERA – Okončan je Natječaj za prijem sezonskih djelatnika u JUNP Plitvička jezera vezano uz ovogodišnju turističku sezonu. Ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević zadovoljan je zanimanjem i brojem prijava.

Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
OTKRIĆA
Musk otkrio da boluje od Aspergerova sindroma
NEW YORK - Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kao gost-domaćin američkog televizijskog showa Saturday Night Live kazao je da ima Aspergerov sindrom.
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
PUTIOVANJA
Merkel: Ne brinite, na ljetovanje će moći putovati i oni koji nisu cijepljeni
BERLIN - Kancelarka Merkel i savezni ministar zdravlja Spahn slažu se po pitanju ljetnih odmora u europskim zemljama. Oni bi uskoro trebali biti mogući i za one koji se nisu cijepili.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE