GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država izgubila spor, PIF-ovima mora isplatiti oko 414 milijuna kuna

Država izgubila spor, PIF-ovima mora isplatiti oko 414 milijuna kuna
REPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2016 / 16:44
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Rebalans ovogodišnjeg proračuna otkrio je da je država pravomoćno, znači i na Županijskom sudu, izgubila spor protiv tri Privatizacijsko investicijska fonda (PIF) i da će im u ovoj i sljedećoj godini morati prenijeti oko 414 milijuna kuna, u što su uključene i kamate.
To je trenutni rezultat spora države i PIF-ova koji traje još od 2000. godine oko repova iz već zaboravljene kuponske privatizacije. Riječ je o projektu u koji je država krenula 1997. godine kako bi stradalnicima Domovinskog rata omogućila besplatnu dodjelu dionica. Tako je više od 227 tisuća stradalnika dobilo pravo na kupone koje su na dražbama mogli mijenjati za dionice.

No, prije dražbi registrirani su PIF-ovi koji su u tom postupku postali posrednici između države i stradalnika i u njihovo su ime sudjelovali u dražbi dionica koje je država stavila na listu. Nakon što je proces izvršen PIF-ovi su se žalili na to da su dobili dionice tvrtki koje su insolventne, završile su u stečaju ili im prijeti stečaj, pa su s državom, odnosno nekadašnjim Fondom za privatizaciju, krenuli potpisivati ugovore o zamjeni dionica. Kad je 2000. godine došlo do promjene vlasti Upravni odbor Fonda za privatizaciju na čelu sa Slavkom Linićem odlučio je obustaviti zamjene i tu je začetak 16-godišnjeg spora koji je država sada izgubila.

Dom fond koji je prvi krenuo u tužbe u međuvremnu se s državom nagodio oko dionica Liburnia riviera hotela, a najnovija presuda tiče se nekadašnjeg PIF-a Velebit, a danas je njegov sljednik InterFin, Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda i fonda Proficio, sljednika nekadašnje Expandie. Njima je država dužna isplatiti 270 milijuna kuna, ali se iznos s kamatama od 2000. godine penje na 414 milijuna kuna. No, spor time čini se nije završen jer će država na Vrhovnom sudu osporavati presudu Županijskog suda, ali to ne odgađa njezino izvršenje pa će već u ovoj godini Ministarstvo financija na to ime morati osigurati 263 milijuna kuna.

Slavko Linić i jučer je za Novi list kazao da misli kako je ispravno postupio i da se tim presudama ide na štetu države, a da je takvom ponašanju temelj udaren odlukom arbitražnog sudišta Hrvatske gospodarske komore, koje je za pravo dalo Dom fondu, a onda su ga slijedili i ostali.

"Ekonomska i pravna znanost, sve redom profesori i doktori, donijeli su odluku na štetu države, a pitam se onda znači li ikome u ovoj državi išta nalaz Države revizije koja se posebno bavila kuponskom privatizacijom i koja je ustvrdila niz nepravilnosti i u kuponskoj privatizaciji i u kasnijoj zamjeni dionica i to na štetu države. No, očito Revizija na koju se svi stalno pozivaju zapravo ništa ne znači", kazao je Linić.

Revizija je pak nakon višemjesečnog proučavanja kuponske privatizacije u 2002. godini objavila izvješće na 60 stranica u kojem je ocijenila da kuponska privatizacija, u kojoj je sedam PIF-ova steklo dionice nominalne vrijednosti 3,3 milijarde ondašnjih njemačkih maraka, nije obavljena u skladu s odredbama Pravilnika o dodjeli dionica bez naplate i Zakona o privatizacijskim investicijskim fondovima.

Taksativno su naveli desetak kršenja tog Pravilnika i zakona, a među ostalim se spominje i to da program dodjele dionica bez naplate nije donesen i objavljen na način propisan Pravilnikom, da u postupku dražbovanja nisu sudjelovala sva trgovačka društva čije je sudjelovanje bilo predviđeno. Uključivane su i isključivane dionice pojedinih trgovačkih društava pod uvjetima koji nisu bili dopušteni odredbama Pravilnika, a revizori su utvrdili u evidencijama i nesuglasje između dražbovanih i stvarno prenesenih dionica. Državi se zamjera i to da u procesu nisu sudjelovala isključivo solventna i profitabilna trgovačka društva.

U kasnijim postupcima nadoknade, kad je i došlo do zamjene dionica koje su temelj spora »nije pružena odgovarajuća nadoknada svim sudionicima kojima je trebala biti pružena«. Nadoknada zbog koje je država izgubila spor, ističe se u izvješću, nije obavljena u skladu s propisima i jasno određenim kriterijima pri čemu svi sudionici kuponske privatizacije nisu bili stavljeni u jednak položaj, pa je tako PIF-ovima omogućena zamjena dionica, ali ne i pojedincima koji su se odlučili bez posredovanja PIF-ova zamijeniti svoje kupone za dionice.

"Zaključivanjem ugovora sa svakim privatizacijskim investicijskim fondom pojedinačno, pojedini privatizacijski investicijski fondovi stavljeni su u povoljniji položaj dobivanjem dionica veće tržišne vrijednosti, čime je narušena već postignuta uspješnost dražbovanja", stoji još u izvješću revizije, koja državi zamjera i to da je zamjene dionica, odnosno postupke nadoknade trebala ostaviti otvorene 60 dana, a ne dopustiti da taj proces traje neograničeno, piše Novi list.

Tagovi: PIF-ovi, Slavko Linić, kuponska privatizacija, Domovinski rat
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE