GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Država povećala udeo u Beogradskoj berzi

Država povećala udeo u Beogradskoj berzi
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2024 / 12:47
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija uvećala je udeo u vlasništvu Beogradske berze na 77,58 odsto posle upisa novoemitovanih akcija čiji je cilj bio dokapitalizacija, a u isto vreme, došlo je do smanjenja udela u vlasništvu Atinske berze (Athex), koja sada poseduje 4,75 odsto kapitala Beogradske berze, piše Biznis.rs.

Kako portal saznaje, država je upisala 4.802 akcije nominalne vrednosti 30.200 dinara, emitovane na osnovu Odluke usvojene na vanrednoj sednici Skupštine Berze o izdavanju običnih akcija radi povećanja osnovnog kapitala novim ulozima.

Prema toj odluci Beogradska berza emitovala je 9.287 komada akcija nominalne vrednosti 30.200 dinara, dok im je emisiona cena 48.811 dinara. Rok za upis i uplatu novih akcija, koje su mogli da kupe samo postojeći akcionari, istekao je 26. februara.

Ukupna vrednost nove emisije je 280,47 miliona dinara nominalno, odnosno 453,3 miliona dinara računato prema emisionoj ceni.

Vlasnička struktura berze posle ove dokapitalizacije promenila se utoliko što je država značajno povećala svoje učešće.

Sada Republika Srbija poseduje 77,58 odsto kapitala, dok je krajem januara imala 51,71 odsto akcija.

Među pet najvećih akcionara i dalje spadaju dve velike državne banke u stečaju – Beogradska i Beobanka sa šest odnosno 4,7 odsto akcija. I njihovi udeli su smanjeni u odnosu na kraj januara, kada su iznosili 12,98 i 10,34 odsto.

Ono što može predstavljati razočaranje je smanjenje udela u vlasništvu Atinske berze, koja je u Beogradsku berzu ušla 2021. godine „kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Atinska berza ranije je posedovala 10,24 odsto akcija, da bi po okončanju dokapitalizacije danas posedovala 4,75 odsto.

Tagovi: beogradska berza, belex, atinska berza, atenska burza, ivan leposavić, leposavić
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE