GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu

Dubrovnik dobiva centar kompetentnosti u turizmu
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 16:12
Autor: SEEbiz / HRT
DUBROVNIK - Dubrovnik će potkraj godine dobiti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, jedan od 6 takvih u Hrvatskoj. Projekt vrijedi više od 13 i pol milijuna eura, a gradu koji je jedan od naših turističkih bisera bit će novi adut u zadržavanju i podizanju kvalitete.

Jedna od reprezentativnih dubrovačkih vila - Vila Čingrija - do kraja godine će objediniti obrazovanje, turizam i ugostiteljstvo.

- U suterenu je planirana kuhinja sa slastičarnom, sve u kategorizaciji sa 4 zvjezdice. Na katu su tri smještajne jedinice, također u kategorizaciji 4 zvjezdice. I u potkrovlju je smještajna jedinica za praktikante, nastavnike odnosno učenike na razmjeni, kaže voditeljica projekta Hilarija Lozančić.

Priprema se i Akademis Garište, a obnovljena je i Turistička i ugostiteljska škola koja intenzivno promovira deficitarna zanimanja. Već su prošlogodišnji upisi pokazali pomake.

- Po prvi smo put imali situaciju da je dio djece ostao neupisan u prvom roku, da čak nije bilo mjesta ni za jesenski rok, kaže privremena pročelnica UO-a za obrazovanje Dubrovačko-neretvanske županije Ana Čeović.

- Ove godine najavljujem i upis u četverogodišnjeg kuhara. Znači bit će nam odobren taj upis. Stavit ćemo na upise jedan razred trogodišnjeg, jedan razred četverogodišnjeg kuhara, najavljuje ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Od ukupnih 13 i pol milijuna eura ulaganja u cjelokupni projekt, više od 2/3 se odnosi na suradnju s Baskijskim kulinarskim centrom koja traje dulje od 2 godine.

- Razvoj gastronomije, promišljanje o gastronomiji, ne samo sad nego i u budućnosti za nove generacije koje dolaze. S kojim ciljevima i izazovima će se susretati. Cijelo ovo vrijeme se pripremamo za to kroz radionice i edukaciju za mentore koje škola ima. To je naš glavni cilj, kaže Alberto Rodriguez Becerrill iz Baskijskog kulinarskog centra San Sebastian.

Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu trebala bi pridonijeti podizanju kvalitete kadra, ali i prepoznavanju važnosti domaćeg čovjeka na tom tržištu.

Tagovi: Dubrovnik, centar kompetentnosti u turizmu, VILA ČINGRIJA, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE