GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dugalić: Svaki zaduženi u CHF da se obrati svojoj banci

Dugalić: Svaki zaduženi u CHF da se obrati svojoj banci
KREDITI U FRANCIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2015 / 14:14
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Udruženje banaka Srbije (UBS) poručilo je zaduženima u švajcarskim francima koji štrajkuju, da je najbolje da svako pojedinačno ode u svoju banku i u razgovoru reši problem, izjavio je danas generalni sekretat UBS Veroljub Dugalić.
"UBS može opet da preporuči tim građanima - idite u svoju banku, tamo ćete dobiti najbolji odgovor, i sve što banke mogu da učine učiniće kroz pojedinačan razgovor", rekao je Dugalić.

Dugalić je rekao Tanjuga da su se građani zadužili u francima u 16 banaka i podsetio da je i centralna banka dala predlog četiri modela, a i resorno Ministarstvo finansija se, kako je ukazao, uključilo i dalo svoje preporuke.

Modeli NBS su, kako je naveo, minimum koji banke nude dužnicima, a ne isključuju mogućnost da kombinuju modele - produženje roka i prebacivanje u evro, sniženje kamatnih stopa.

"Banke će posebnu pažnju posvetiti socijalno najugroženijim, a one imaju te podatke o zaduženosti i primanjima. Zato je najbolje otići u banku, jer banka najbolje poznaje svakog svog klijenta", zaključio je Dugalić.

Dugalić je izjavio i da je banka ujedinjenih Arapskih Emirata Mirabank već počela da radi u Srbiji.

"Oni su već krenuli sa aktivnostima i počeli su da rade", rekao je kratko Dugalić na redovnoj konferenciji za novinare u Udruženju banaka.

Upitan da komentariše eventualnu prodaju Marfin banke, on je rekao da UBS ne dobija tu vrstu informacija.

"Nismo u to uključeni. To su pojedinačne aktivnosti banaka", precizirao je on.

Najveća promena u podacima banaka na kraju novembra u odnosu na oktobar jeste smanjeno kašnjenje u otplati kredita, i to za 0,6 odsto, izjavio je Dugalić. Dugalić je objasnio da je za to je najviše "zaslužno" što su banke prodavale loše kredite.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da je smanjenom nivou kredita u docnji doprinelo i restrukturiranje kompanija, refinansiranje...

"I Narodna banka Srbije je u saradnji sa drugim relevantnim akterima preduzela odgovarajuće korake i to je dalo rezultate", rekao je Dugalić.

On je rekao da se docnja kod pravnih lica u novembru u odnosu na prethodni mesec smanjuje, dok je kod građana blago povećana, istakao da na to, slabljenje dinara u novembru nije imalo uticaj.

Zaključno sa 30. novembrom, ukupno učešće docnje u dugu iznosilo je 15,7 odsto, dok je poslednjeg dana oktobra iznosilo 16,3 odsto.  Učešće docnje građana je povećano sa 7,2 odsto u oktobru na 7,4 odsto u novebru. Preduzeća su sa 20,09 odsto u oktobru, smanjila docnju u novembru na 20 odsto, dok je kod preduzetnika na mesečnom nivou udeo kredita u docnji pao sa 19,6 odsto u oktobru na 17,4 odsto u novembru.

Ukupna zaduženost poslednjeg dana novembra iznosila je 2.109 milijardi dinara, dok je krajem oktobra iznosila 2.089 milijardi.

Zaduženost privrede i građana u novembru je simbolično porasla u odnosu na prethodni mesec.

Kod kompanija je, navodi Dugalić, to rast od oko jedan odsto.

Dok je kod stanovništva, primera radi, rast gotovinskih kredita 0,9 odsto, a kod stambenih 0,4 odsto.

Krediti preduzećima su na kraju oktobra iznosili 1.342,3 milijarde dinara, a na kraju novembra 1.356,7 milijardi.

Ukupni krediti preduzetnicima na kraju oktobra iznosili su 44,49 milijardi dinara, a na kraju novembra 44,56 milijardi.

Kada je reč o građanima, oni su krajem oktobra imali 703,1 milijardu ukupnih kredita, dok su na kraju novembra imali 708,1 milijardu.

Tagovi: Udruženje banaka Srbije, Veroljub Dugalić, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE